Telefonski razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina, dan pred konačnu odluku o učešću na Samitu BRIKS, nije ništa drugo do kontrola štete. One koja će uslediti ukoliko Vučić reši da, ipak, ne ode u Kazanj, već pošalje potpredsednika Vlade Aleksandra Vulina. Ili koga god drugog…

U razmaku između pisanja ovog teksta i trenutka kad bude dostupan čitaocima Nove, ta odluka će biti saopštena. Pretpostavka je da će Aleksandar Vučić svoj konačni odgovor saopštiti večeras tokom gostovanja na RTS-u, jer 21. oktobar bio je krajni rok koji je sebi dao.

Međutim, šta god odlučio, šteta je već načinjena, a telefonski razgovor Vučića i Putina koji je tome prethodio bio je samo pokušaj njene kontrole i svođenja na manju meru.

Nakon pune dve i po godine koliko se nije čuo s Putinom, taj razgovor se dogodio, a Vučić je o njemu obavestio javnost na Instagramu.

“Upravo sam završio razgovor sa Putinom, gotovo dve i po godine nismo razgovarali. Imali smo dobar, otvoren, dug i sadržajan razgovor o onome što je bio povod – 80 godina od oslobođenja Beograda i zahvalio sam Putinu na čestitkama i ukazao na nepokolebljiv i slobodarski duh srpskog naroda i zahvalnost Srbije i našeg roda“, rekao je Vučić u video poruci.

Među glavnim temama bio je gas.

„Razmenili smo mišljenja o svim važnim bilateralnim pitanjima i onim ekonomskim i posebno sam zahvalio Putinu na tome što je pre korekcije Milera (iz Gasproma) učinio da Rusija i ove godine obezbedi dovoljne količine gasa za Republiku Srbiju, na nivou od šest miliona kubnih metara plus dva miliona, plus tri miliona. Ovo je šema koju ste zapamtili iz prethodnih godina koja je za nas od izuzetnog značaja, po vrlo povoljnim cenama“, rekao je Vučić.

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić kaže da je Vučić sam sebe doveo u nezgodan položaj.

Gde je ta gužva?

“Zaista verujem da je tačno kad Vučić kaže ‘šta god da uradim, biću kritikovan’. Ako prihvati poziv, ispašće da provocira Zapad i da se pokorava Putinovim zahtevima. Ako ne prihvati, rizikuje zaoštravanje odnosa sa Moskvom. E sad, zašto je uopšte sebe doveo u tu situaciju, to je druga stvar. Generalno gledano, način na koji je sve ovo diplomatski hendlovano, nije baš umešan”, kaže Jakšić za Novu.

Foto: Nova

On smatra da je problematična svaka stavka u Vučićevom promišljanju najboljeg odgovora na Putinov poziv.

“On se prvo pozivao na nekakvu ‘gužvu u šesnaestercu’ i važne posete u tom periodu, ali ja tu gužvu trenutno ne vidim. To objašnjenje je vrlo neubedljivo, a samo predomišljanje je već šteta u odnosu ka Moskvi i to će negde biti zabeleženo. Dakle, u toku je izbor između dva zla, dve po Vučića vrlo neprijatne situacije. Za Srbiju bi najbolje bilo da pošalje nekog drugog na Samit BRIKS i da tako praktično potvrdi signale zaokreta prema Zapadu”, zaključuje Jakšić.

U svakom slučaju, današnja situacija po pitanju srpsko-ruskih odnosa neuporedivo je drugačija u odnosu na , recimo, 2014. godinu, kada je Putin dolazio u Beograd na proslavu Dana oslobođenja Beograda i 70 godina oslobođenja od fašizma.

Od pomeranja proslave u Putinovu čast do gužve u šesnaestercu

Tada je proslava ovog praznika zbog predsednika Rusije bila pomerena četiri dana ranije, pa se obeležavala 16. umesto 20. oktobra.

Danas, Aleksandar Vučić duže od mesec dana ne može da smisli odgovor Putinu.

Poziv za Samit BRIKS, Vladimir Putin je javno uputio predsedniku Srbije početkom septembra.

Aleksandar Vulin, Vladimir Putin Foto: PA-EFE/KRISTINA KORMILITSYNA/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

“Prenesite pozdrave predsedniku Vučiću. Čekamo ga na događajima u okviru sastanka lidera BRIKS u Kazanju u formatu BRIKS ‘autrič’. Poslali smo vam poziv, nadam se da će ga gospodin predsednik prihvatiti“, rekao je Putin na sastanku sa potpredsedniko Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom u Vladivostoku.

Dan kasnije, Aleksandar Vučić glatko je odbio poziv.

“Imamo mnogo važnih poseta, kako to klinci kažu – gužva u šesnaestercu. Hvala ljudima iz BRIKS-a na pozivu i predsedniku Putinu. Imamo i Njujork, i već sada znam da ću imati razgovore sa najmanje šest predsednika i sa najmanje sedam ili osam premijera na marginama sednice generalne skupštine UN“, rekao je Vučić novinarima i naveo da u to vreme Beograd obeležava 80 godina od oslobođenja.

Otkriveno je da tad u Beograd dolazi Donald Tusk, premijer Poljske, koji će u Beogradu biti 23. i 24. oktobra.

Foto:Olimpik / Zuma Press / Profimedia

Aleksandar Vulin zatim pokušava da ublaži napetost najavom da će on umesto Vučića putovati u Kazanj.

„Ja ću doći“, rekao je Vulin u izjavi za Sputnjik.

Do preokreta dolazi tokom obeležavanja Dana BIA na kome je Aleksandar Vučić dobio Zlatnu medalju. Na pitanje N1 da li će ići na sastanak lidera BRIKS-a, Vučić odgovara da će konačnu odluku saopštiti 20, najkasnije 21. oktobra.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare