Aleksandar Vučić i Janko Tipsarević Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ovih dana održao je niz bilateralnih sastanaka u Njujorku, gde boravi zbog zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i gde je sinoć uručio odlikovanja ruskim diplomatama u UN. Negde između ovih sastanaka, u pomoć mu je pritekao Janko Tipsarević, "njegov drug i teniska legenda" koji ga je naučio kako da smanji "nervozu i izbori se sa tremom pred sutrašnje obraćanje".

Vučić je, kako je napisao, uručio je Orden srpske zastave prvog stepena stalnom predstavniku Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama Vasiliju Nebenzji i Orden srpske zastave drugog stepena zamenicama stalnog predstavnika Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama Ani Jevstignjejevoj i Mariji Zbolockajoj.

„Još jednom želim da vam zahvalim na prijateljskim odnosima koje razvijamo, za vašu pomoć koju ste nam pružili ovde u Njujorku, prilikom rasprave o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Nadam se da možemo dodatno da ojačamo saradnju između naših naroda i naših zemalja do nivoa kojim ćemo svi biti zadovoljni“, napisao je on na svom Instagram profilu.

Inače, u narednim danima, Vučić će dodeliti odlikovanja svima onima koji su pomogli Srbiji po pitanju rezolucije o Srebrenici, a kako je napisao na svom Instagramu, u pomoć mu je pritekao niko drugi do bivši teniser Janko Tipsarević.

„Na kraju napornog dana, a uoči plenarne sednice Generalne skupštine UN stiglo nam je veliko pojačanje iz Beograda, moj drug i teniska legenda Janko Tipsarević. Osim sto smo sa ovim hamburgerima i krompirima poradili na našem zdravlju, Janko me je naučio kako da smanjim nervozu i izborim se sa tremom pred sutrašnje obraćanje“, napisao je predsednik.

Vučić održao sastanak i sa direktorom kompanije „Filip Moris Internešenal“

Vučić je, tokom posete Njujorku, kako je napisao na svom Instagram profilu, održao sastanak sa generalnim direktorom kompanije „Filip Moris Internešenal“ Jacekom Olčakom. On je rekao kako ta kompanija planira novu investiciju u Srbiji.

„Prošle godine smo obeležili 20 godina od privatizovanja Duvanske industrije Niš, kada je potpisan i Memorandum o razumevanju između ove kompanije i Vlade Srbije. Za nas su ovakve strane investicije od presudnog značaja za razvoj ekonomije i privrede i dodatno učvršćuju poziciju naše zemlje kao važnog partnera u oblasti inovacija i modernih tehnologija. Kompanija Filip Moris planira novu investiciju od 100 miliona evra“, napisao je Vučić.

Vučić direktorki MMF-a: Makroekonomija Srbije premašuje najsmelije prognoze

Osim toga, predsednik se sastao i sa direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda Kristalinom Georgijevom, i napisao da ju je informisao o „najnovijim pokazateljima makroekonomske stabilnosti Srbije“.

„Istakao sam da makroekonomski rezultati Srbije, uprkos globalnim rizicima u oblasti energetike i nestabilnosti finansijskih tržišta, premašuju i najsmelije prognoze i očekivanja zahvaljujući kontinuiranom snažnom prilivu stranih direktnih investicija, kao i ozbiljnom, odgovornom i promišljenom pristupu daljem razvoju zemlje“, izjavio je Vučić.

Isto tako, dodaje, razgovarali su i o energetici, i izazovima „koje valja što pre rešiti u cilju opšte stabilizacije globalnih ekonomskih prilika koje se u ogromnoj meri prelivaju i na našu zemlju i region“.

Tokom boravka u Njujorku, Vučić će do 27. septembra imati bilateralne susrete sa više od 40 svetskih lidera.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare