Jutro nakon možda najmasovnijh protesta u Srbiji, kada je na desetine hiljada građana marširalo ulicama Beograda, vičući, između ostalog "Vućiću odlazi" i "Ostavke", predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na svom Instagram profilu. Bez komentara o zahtevima protesta, bez reči o desetinama hiljada građana zemlje koju on predvodi, a koji su jasno iskazali nezadovoljstvo na ulicama, on je izgovorio ne približnu, već identičnu rečenicu kao i čovek čija vlast je okončana nakon sličnih demonstracija 2000. godine. Jutro nakon protesta koje svetski mediji označavaju prekretnicom u njegovoj vladavini, Vučić je odlučio da pribegne strategiji Slobodana Miloševića.

Naime, dok Njujork tajms i Vašington post pokušavaju da analiziraju jučerašnju situaciju na ulicama, pa tako zaključuju da su upravo ovo najveće demonstracije od pada Slobodana Miloševića, kao i da je ovo najveća kriza u Vučićevoj jedanaestogodišnjoj vladavini, predsednik Srbije ima druge prioritete.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kao i obično, da sebe prikaže kao žrtvu, koristeći reči onoga koji se pre više od 20 godina nalazio u sličnoj situaciji kao on. Njujork tajms i Vašington post možda ne znaju zašto aktuelni predsednik citira onog svrgutog, ali građani Srbije pamte da je upravo Vučić bio ministar informisanja u vreme vladavine Slobodana Miloševića.

Tako je nekada radikalska, a sada naprednjačka perjanica rešila da se brani kao što je i Milošević pokušao sudbonosne 2000. godine.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„I ne ruše neki spolja Srbiju zog Vučića, već ruše nekog Vučića zbog Srbije“, rekao je Vučić na video snimku koji je objavljen na njegovom Instagram nalogu.

Slučajno ili ne, iste reči je 2000. izgovorio Slobodan Milošević.

„Ne napadaju Srbiju zbog Miloševića, nego napadaju Milševića zbog Srbije“, misleći, verovatno na „strane tajne službe koje vršljaju Srbijom“, a koje i Vučić neretko pominje.

Da li je simptomatično to što Vučić pribegava Miloševićevoj retorici, koju je ovaj negovao neposredno pred pad sa vlasti, dokazaće vreme, ali sličnosti između dva režima su očigledne.

Šta kaže Njujork tajms?

I baš ovog jutra, ugledni američki list Njujork tajms objavio je izveštaj sa jučerašnjih protesta, navodeći da su najveći skup još od pada Slobodana Miloševića.

„Protesti u Srbiji zbog masovnih pucnjava prošlog meseca prerasli su u subotu u najveće ulične demonstracije u Beogradu otkako su demonstranti svrgli Slobodana Miloševića sa mesta predsednika Srbije 2000. godine. Vučić je svoju političku karijeru počeo kao radikalni nacionalista tokom balkanskih ratova 1990-ih, ali je poslednjih godina nastojao da se predstavi kao proevropski lider koji želi da Srbija oživi svoje zaustavljene napore za pridruživanje Evropskoj uniji. On se protivio uvođenju sankcija Rusiji zbog njenog rata u Ukrajini, ali Srbija jeste glasala u Ujedinjenim nacijama da osudi Moskvu“, piše ovaj mediji.

Istovremeno, situacijom u Srbiji se bavi i Vašington post, koji jasno zaključuje – najveća kriza vlasti od 2012. godine.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Protest u subotu, verovatno najveći do sada, bio je nešto drugačiji od prethodnih. Nezavisni novinari koji su pratili marš videli su desničarske grupe kako se infiltriraju u demonstrante kako bi promovisale svoju nacionalističku agendu. Analitičari kažu da neke od ovih grupa imaju bliske veze sa srpskom bezbednosnom službom. Demonstranti su Vučiću ostavili stotine poruka, a mnogi od njih pozivaju ga da podnese ostavku. Novi protest planiran je za sledeću nedelju, u onome što postaje sve ozbiljniji izazov za Vučića, možda i najveći sa kojim se suočio od dolaska na vlast pre 11 godina“, navodi se u tekstu Vašington posta.

Da u Srbiji postoji ogromna kriza, sada je jasno ne samo nezadovoljnim građanima, stranim plaćenicima, kako kažu predstavnici vlasti, hijenama, lešinarima i šljamu, već i stranim medijima i liderima brojnih zemalja.

Po očajničkim potezima koje povlači, čini se da je jasno i Aleksandru Vučiću.

BONUS VIDEO Kako je RTS izveštavao sa večerašnjih protesta