Savo Manojlović

Dok se u Narodnoj skupštini vodi dijalog o unapređenju izbornih uslova, a predstavnici vlasti govore o tome kako su prihvatili sve zahteve opozicije, na terenu je situacija sasvim drugačija. Opozicija danima unazad muku muči da dođe do overitelja, kažu da ih vlast sabotira u predizbornim radnjama. Na pitanje šta stoji iza toga, politikolog Aleksandar Ivković za Novu objašnjava da je u interesu vlasti da opozicija ostvari što lošiji rezultat.

Večeras ističe rok za kandidaturu na predstojećim lokanim izborima, a pojedini opozicioni akteri i danas prikupljaju potpise.

Kao razlog, zbog čega, u poslednjem trenutku za pojedine opštine predaju listu, navode problem sa overivačima. Naime, danima unazad opozicija se žali da ne može da dobije ljude koji će overiti potise, a kada ih dobiju to bude na par sati i uglavnom jedan ili dva čoveka.

Zbog toga, neki od predstavnika opozicije upadali su u zgrade različitih opština u Beogradu. Nekada je ta taktika prolazila pa su od nadeležnih dobili ljude zadužene za overu potpisa, nekada pak ne.

PROČITAJTE JOŠ:

I to je stanje na terenu u poslednjih nekoliko dana, dok se paralelno sa tim procesom vodi dijalog o poboljšanju izbornih uslova. Vlast tvrdi da je ispunila sve zahteve opozicije, čak i one za koje su morali da „zapuše nos“, kako je objašnjavala predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić povodom izmena zakona prema kojima građani koji su u poslednjih 11 meseci promenili prebivalište ne mogu da glasaju na novoj adresi.

Ana Brnabić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Imajući sve ovo u vidu postavlja se pitanje ako je vlast toliko spremna da popusti radi unutrašnje stabilnosti i dijaloga sa opozicijom, zbog čega nije spremna da da overivače?

Politikolog Aleksandar Ivković kaže za Novu da je na osnovu onoga što smo imali prilike da vidimo u prethodnih nedelju dana jasno šta je cilj predstavnika vlasti.

“Time produžavaju vreme neophodno za skupljanje potpisa kako bi manje vremena proveli u kampanji i kako bi trošili energiju opozicionih  pristalica”, kaže Ivković.

Dodaje da postoji kontradiktornost između onoga što vlast govori i onoga što je realnost, ali da to nije prvi put.

Aleksandar Ivković, portal European Western Balkans. SNS ISTRAŽIVANJA. Rezultati istraživanja za nastavak evropske podrške, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Aleksandar Ivković Foto: Nova S

“Kao i u prethodnim dijalozima o izbornim uslovima, utisak je da vlast teži da pruži što manje ustupaka, pogotovo oko suštinskih pitanja poput medija, zloupotrebe javne funkcije i javnih resursa, a da one ustupke koje pruži predstavi kao veliku konstruktivnost. Mislim da će im to pred izbore 2. juna poći za rukom, što znači da će borba opozicije za izborne uslove morati da se nastavi i nakon toga”, smatra Ivković.

“U nekim sredinama su izbori i dalje neizvesni i pored bojkota – u delu gradskih opština u Beogradu, Novom Sadu, Nišu na primer. Ali čak i da nisu, vlasti je u interesu da opozicija postigne što slabiji rezultat. Njima je pred svake izbore cilj da pobede što ubedljivije kako bi prema sopstvenom članstvu, a i šire, projektovali sliku da će još dugo vladati”, zaključuje Ivković.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare