Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Novosadska opozicija, Udruženi za slobodan Novi Sad je na dan izbora, 2. juna u Novom Sadu, pronašla ranac NN lica sa dokazima o kupovini glasova. U rancu su bili spiskovi glasača u kojima su naznačena tačna imena, adrese, brojevi telefona i redni brojevi glasača u izvodu iz biračkog spiska, ali i komentar u napomeni da li su ili nisu uzeli nadoknadu za glasanje, navodi se u saopštenju Novog DSS-a.

U saopštenju dodaju da u jučerašnjem obraćanju medijima predsednica Skupštine Srbije, Ana Brnabić nije osporila autentičnost spiskova, nego je odgovorila da ne vidi ništa sporno u njima jer su nastali u kampanji od vrata do vrata, ali nije odgovorila zbog čega za 116 lica (glasača) je naznačena napomena da su primili poklon u zamenu za glas, što je krivično delo koje se kažnjava prema Krivičnom zakoniku Republike Srbije.

„Takođe, nije odgovorila odakle podatak o rednom broju u biračkom spisku čak i za one građane koji su protiv SNS, osim ako nije omogućeno toj stranci da dobije protivzakonito kopiju biračkog spiska sa svim podacima građana koji bi trebali po zakonu da budu tajna“, piše u saopštenju.

Foto: Privatna arhiva

Novosadska opozicija podseća da je ovaj spisak pronađen nakon otkrivanja logističkog centra Srpske napredne stranke koji se na dan izbora nalazio u prostorijama Novosadskog sajma) i krunski je dokaz da je određenim glasačima tom prilikom dat mito da bi glasali za SNS na izborima za odbornike Skupštine Grada Novog Sada.

„Sledom navedenog, obaveštavamo javnost da ćemo u narednim danima podneti krivičnu prijavu protiv NN lica zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršilo krivično delo „Davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem“ iz člana 156, stav 1, Krivičnog zakonika Republike Srbije za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do tri godine“, dodaju u saopštenju.

Pored toga, podneće i krivične prijave protiv 116 lica koja su ovaj mito (tj. poklon) primili, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo „Davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem“ iz člana 156, stav 2, Krivičnog zakonika Republike Srbije za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do tri godine.

#related-news_1

„Podnošenje ovih krivičnih prijava i procesuiranje svih lica odgovornih za jedno od najtežih krivičnih dela protiv izbornih prava, jedinstvena je prilika da se u Republici Srbiji, po prvi put, u potpunosti postignu ciljevi specijalne i generalne prevencije. To znači da bi kazna izrečena nakon sprovedenog krivičnog postupka adekvatno mogla uticati kako na lica koja su izvršioci gore navedenog krivičnog dela (u smislu da ubuduće ne ponove to krivično delo) tako i na sve druge punoletne građane Republike Srbije koji imaju biračko pravo, da se uzdrže od činjenja gore navedenog krivičnog dela“, dodaju u sopštenju.

I kažu da su time prekršeni Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, Zakon o lokalnim izborima na koji se supsidijarno primenjuje i Zakon o izboru narodnih poslanika, kao i Ustav Republike Srbije koji u članu 3 predviđa da se vladavina prava ostvaruje slobodnim i neposrednim izborima.

„Ovim putem apelujemo i pozivamo sve građane Republike Srbije koji imaju saznanja o predmetnom i sličnim slučajevima, odnosno svim drugim nepravilnostima u izbornom procesu koji je za nama da iste prijave kako bismo se svi zajedno izborili za ostvarivanje jednog od osnovnih ljudskih prava – izbornog prava i slobodne i fer izbore koji su garancija očuvanja izborne volje građana“ zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare