Emanuel Makron i Aleksandar Vučić Foto: Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Predsednik Francuske Emanuel Makron podelio je na svom zvaničnom profilu na X svoju objavu od pre 5 godina, i napisao da čuva "dragu uspomenu" na svoju poslednju posetu Srbiji, kao i da je iskreno radostan što je sada ponovo u poseti našoj državi.

Na svom X profilu, Makron je prilikom svoje poslednje posete Beogradu pre pet godina napisao sledeće:

„Na spomeniku, koji je u srcu Beograda napisane su reči: „Mi volimo Francusku”. To je snaga našeg prijateljstva, isklesana u kamenu. U ime Francuske, došao sam da kažem hvala srpskom narodu“.

Sada, kada trenutno boravi ponovo u srpskoj prestonici, francuski predsednik se prisetio svojih reči i dodao:

„Čuvam dragu uspomenu na svoju posetu pre pet godina u Srbiji. U svetu gde je sve nestabilno, lepo je imati pouzdane prijatelje i istorijske konstante. Delimo ih. Iskrena radost je vratiti se“.

Podsetimo, francuski predsednik Emanuel Makron stigao je u Srbiju. Prvog dana njegove posete potpisan je ugovor o nabavci aviona „rafal“ i pratećih roba i usluga. Kako je na konferenciji za medije rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ukupna vrednost ugovora je 2,7 milijarde evra.

Osim toga, predsednici Francuske i Srbije razmenili su i memorandum o saradnji sa Francuskom agencijom za razvoj (AFD), zatim aneks sporazuma o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji, ugovor o partnerstvu u oblasti zaštite životne sredine, izjava o namerama o saradnji u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru, sporazum za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i izjava o namerama za saradnju u oblasti istraživanja i eksploatacije kritičnih i strateških mineralnih sirovina.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare