Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić Foto: Federico Pestellini / Panoramic / Bestimage / Profimedia, Nemanja Jovanović/Nova.rs

U Briselu sutra neće doći do sastanka između srpskog predsednika, Aleksandra Vučića i kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, saopštio je šef kosovskog pregovaračkog tima, Besnik Bisljimi, prenose prištinski mediji.

Više medija izvestilo je u prethodnim danima, pozivajući se na nezvanične navode, da je za sutra u Briselu bio planiran susret Vučića i Kurtija, piše Kossev.

O tome je danas izvestila i prištinska Koha, ali uz navode da se sastanak neće održati.

Šef prištinske delegacije za dijalog sa Beogradom, Besnik Bisljimi izjavio je danas da je Vučić „pokazao nespremnost za sastanak“, pošto će u trodnevnoj poseti Srbiji ugostiti predsednika Egipta, prenela je Koha.

Bisljimi je ove navode izneo tokom izveštavanja ispred Komisije za evropske integracije.

Kaže da je Srbija ta koja „sabotira proces dijaloga“, dok sa druge strane tvrdi da se Kosovo pokazalo kao „aktivno i sa maksimalnom voljom za dijalog“.

PROČITAJTE JOŠ

„Ideja trilateralnog sastanka je bila da se pripremi teren za sledeći sastanak, za ovu nedelju, možda sutra, između dva šefa država, a i to je propalo zbog nespremnosti gospodina Vučića da ide u Brisel. Gospodin Kurti se izjasnio da je spreman da što pre otpočne raspravu o sveobuhvatnom sporazumu, ali je Vučić izneo kao opravdanje posetu egipatskog predsednika, koji će u Srbiji boraviti tri dana“, rekao je Bisljimi, prenosi Koha.

Možete mirno da spavate“

Bisljimi je tokom svog izveštavanja kazao da pozicija Kosova u procesu dijaloga nikada nije bila bolja.

„Kao glavni pregovarač imam jasan mandat i tog mandata se držim 100 odsto, u tom mandatu nema kolebanja. Položaj Kosova u procesu dijaloga nikada nije bio bolji i nema razloga za zabrinutost ili skepticizam u celini. Možete mirno da spavate“.

Podsetimo, Bisljimi se tokom prošle nedelje sastao sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, a kako su obojica potvrdili, razgovarali su o narednim koracima u procesu dijaloga.

Sastanak je usledio svega nekoliko dana nakon što je izaslanik EU, kako su preneli mediji, najavio mesečne susrete sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine u Briselu, ali i nakon više najava iz Prištine o mogućem skorijem sastanku Vućića i Kurtija.

Za to vreme, predsednik Srbije je u više navrata poručivao da ga „niko nije zvao“, a poslednji put u sredu, međutim, uz naznaku – „nešto pokušavaju, nemam pojma šta“.

Vučić je ujedno nedavno izjavio da ne vidi veliki smisao vođenja dijaloga, napomenuvši da Priština sprema akcije protiv Srba i želi da ukidanjem KM tablica „ukine Sever Kosova“.

Međutim, predsednik je ipak poručio da će otići u Brisel ukoliko dobije poziv. Ujedno, iz Beograda su neretko u poslednjem periodu optuživali Prištinu da zapravo ona sabotira dijalog.

BONUS VIDEO: Trajković i Garić: Kurti ne sprovodi zakone kada su u pitanju Srbi na Kosovu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar