Slavica Radovanović Foto: NS

Narodna poslanica iz Narodnog pokreta Srbije i pukovnica policije u penziji Slavica Radovanović izjavila je u intervjuu za Novu da mora da je Aleksandar Vulin bio iznenađen kada ga je na sednici upitala otkud vozi auto Mercedes BRABUS od pola miliona evra. Kako ona kaže, on je tada čitavu stvar okrenuo na šalu i uputio joj niz neprimerenih komentara, ali je upravo to dokaz "da on koristi to vozilo".

Nakon nedavnog govora Miroslava Aleksića na sednici o rebalansu budžeta i otkrića da je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin saučesnik u bekstvu ruskog krijumčara oružja, te da vozi luksuzni Mercedes BRABUS G klase, Skupština Srbije postala je poprište velike rasprave.

Vulin je tada ubrzo reagovao i rekao kako je reč o automobilu koji je policija zaplenila, pa se potom za reč javila i poslanica Slavica Radovanović. Ona je iznela dokaze koje idu u prilog tome da Vulin bez opravdanja vozi taj auto, nakon čega joj je on uputio više neumesnih komentara koji su se potom nastavili i na narednim sednicama.

Tim povodom, Radovanović je u intervjuu za Novu objasnila kako funkcioniše dodeljivanje automobila funkcionerima u Srbiji, i rekla kako je „skandalozno da našu državu vodi neko ko se tako ponaša i izražava u parlamentu“.

Takođe, dotakla se i teme rebalansa budžeta, i objasnila kako država suštinski ima novca samo za one stvari koje odgovaraju onima koji su bliski Srpskoj naprednoj stranci.

Vanredna sednica Skupštine Srbije o rebalansu budžeta je završena, a tamo se štošta polemisalo o tome kako predstavnici vlasti troše državni novac. Kako komentarišete odgovore Aleksandra Vulina na vaše i tvrdnje i Miroslava Aleksića na sednici o mercedesu od pola miliona koji Vulin vozi?

Pre svega, Miroslav Aleksić i ja i uopšte svi iz NPS ne iznosimo informacije koje nismo pre toga proverili. Sve što kažemo se zasniva na istinitim izjašnjenjima od proverenih izvora, koje mi potom proveravamo i tek onda iznosimo to u javnost. To nekada traje i po par nedelja, ali se na taj način spremamo za sednice Skupštine Srbije.

Prema tome, sve što je izrečeno na toj sednici je zaista istina, i način na koji se potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin meni obraćao više nego jasno govori da je bio zatečen tom informacijom i da je mislio da se za automobil od pola miliona evra koji vozi ne zna. Takođe, u nekoj svojoj iznenađenosti i zbunjenosti Vulin je to okrenuo na šalu i na one neprimerene komentare. Međutim, ti odgovori apsolutno govore u prilog tome da on koristi to vozilo.

On je tada, odgovarajući na Vaše tvrdnje na zasedanju o rebalansu budžeta, izjavio da “nema ništa lepše od žene”. Šta mislite, da li su takve izjave potpredsednika Vlade nešto što javnost treba da čuje kada prati sednicu?

To je na nivou nižih razreda osnovne škole, a ne na niovu potpredsednika Vlade. Iz tog razloga, to je za mene… U svojoj karijeri sam zaista navikla da se nosim sa sličnim stvarima i situacijama, te mene takav način odgovaranja ne može da pogodi.

Nisam na tom nivou razmišljanja, niti na nivou svesti takvih ljudi, ali je skandalozno da našu državu vodi neko ko se tako ponaša i izražava u parlamentu. To je sramota i za Vulina i za onog koji ga je postavio na tu poziciju.

Vulin praktično još uvek nije priznao otkud mu ovaj automobil. Kako inače funkcioniše dodela automobila koji su predmet krivičnih postupaka?

Kada je automobil predmet krivičnog dela, policija u pretkrivičnom postupku oduzima vozilo i izdaje potvrdu o privremeno oduzetim predmetima. Vozilo stoji na posebnim mestima za za to, i do momenta završetka postupka ono stoji na tim lokacijama Ministarstva unutrašnjih poslova. Nakon presude u kojoj se naznačava da li se auto vraća vlasniku, onda Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom ima pravo da takvo vozilo dodeli nekom ministarstvu.

Uglavnom se vozila po nekim pravilima dodeljuju MUP ili Ministarstvu pravde. U ovom konkretnom slučaju, Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom se naknadno oglasila, i navela da je to vozilo oduzeto u nekom postupku u Kraljevu. Ipak, najvažnije je ovo – oni su auto dodelili MUP, tačnije Direkciji policije i Upravi kriminalističke policije.

Kako se taj auto onda našao kod Aleksandra Vulina?

Dakle, Aleksandar Vulin ne potpada pod Direkciju policije, a ako je taj auto uzeo za vreme dok je bio ministar MUP, za mene je to klasična zloupotreba službenog položaja. Mi ćemo tražiti odgovor od Ministarstva unutrašnjih poslova kako je i po kom osnovu taj automobil završio kod potpredsednika Vlade.

Po meni, tako skupocen auto je trebalo dati na licitaciju i da se tim novcem pokriju neke socijalne kategorije. Konkretno sam predlagala da se usmeri na decu čije su majke ubijene u porodičnom nasilju, a ne da se Vulin švrćka i vozika gde on hoće.

Slavica Radovanović Skupština Srbije Foto:Screenshot/RTS

Pritom, moje mišljenje kao dugogodišnjeg radnika MUP – takva vrsta automobila, iako je dodeljena upravi, je vrlo nepraktičan auto za operativne aktivnosti. Reč je o velikom automobilu čije je održavanje skupo, znači ovaj auto je apsolutno dat u cilju da se koristi za lične upotrebe.

Baš ste na sednici Skupštine pomenuli kako država nema novca za decu čije su majke ubijene u porodičnom nasilju, a ima za Vulina. Šta nam govori to što država nema novca za ovo, a ima za Vulina?

Inicijativa za to što sam govorila dolazi od Autonomnog ženskog centra – nevladine organizacije koja se, koliko znam, od 2000. godina bori za zaštitu žena koje su pretrpele nasilje. Da je to, sa druge strane, došlo od neke vladine organizacije koju oni finansiraju ili da je predlagač bio neko ko je blizak SNS, onda bi država imala novca za to.

Kada predlažem da se umesto stadiona otvori centar za zbrinjavanje žrtava svih oblika nasilja, nikada nema novca i za to samo zato što to dolazi od opozicije. Strašno je što se i u ovoj situaciji ne nalazi razumevanje. Deca čije su majke žrtve nasilja u porodici ne smeju da trpe političke razlike, jer to uopšte nije ni političko pitanje.

Foto:A.K./ATAImages

Kako objašnjavate zatišje koje je nastupilo u slučaju devojčice Danke Ilić?

Čitavu situaciju posmatram kao jednu brzopletu izjavu vladajuće stranke, odnosno prvo predsednika, pa ministra i na kraju načelnika Uprave kriminalističke policije. Oni su izašli u javnost i izneli sve detalje te tragedije i da je slučaj rešen. Međutim, kasnijim veštačenjima je pokazano da ipak ti podaci koje smo mi kao građani dobili nisu takvi kakvi jesu. Potom, događa se i smrt čoveka koji je ključni svedok, i apsolutno to gledam kao velike propuste onih policijskih službenika koji su radili istražnu delatnost.

Sigurna sam da su oni bili pod velikim pritiskom da se čitav slučaj što pre reši. Znači, imali su neke indicije ko bi to mogao da bude, i onda su brže-bolje izneli to javnosti. Kada su, ipak, shvatili da to nije tako kako su rekli, onda su se ućutali.

Zvaničnici čak nisu ni kazali građanima da su možda napravili propust. To, kao i auto Aleksandra Vulina, nažalost govori o tome do koje mere njihova bahatost ide. Sve mogu – i da se ne izvine građanima. Ovo su neuporedivi slučajevi, ali pokazuju šta oni rade.

I šta se sada dešava? Čitav slučaj se vrti ukrug, a mi nikada nećemo saznati šta se desilo. Za dvojicu osumnjičenih koji sada ulaze u status okrivljenih za slučaj devojčice Danke Ilić, ne mogu da znam da li su oni žrtve sistema. To će sve vreme pokazati, ali definitivno će se priča i dalje vrteti oko njih jer je pitanje da li se nakon ovoliko vremena mogu pronaći bilo kakvi dokazi koji bi nas uputili u neki drugi pravac istrage ili potvrdili njihovu krivicu.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare