Ukoliko dođe do promena odnosa snaga i neki mandat sa naše ode na drugu stranu, verujem da su jedino rešenje vanredni lokalni izbori, kaže predsednik Opštine Medijana Mladen Đurić u intervjuu za novine “Nova”, govoreći o navodima da pojedini odbornici aktuelne vlasti u ovoj Opštini pregovaraju sa SNS.

Na lokalnim izborima održanim 2. juna opozicija je uspela da odnese ubedljivu pobedu u niškoj Gradskoj opštini Medijana, a to je ujedno i jedina lokalna samouprava u našoj zemlji u kojoj je opozicija pobedila. Grupi građana “Dr Dragan Milić”, koaliciji “Biramo Niš” i koaliciji “Ujedinjeni – Nada za Niš” pripalo je 16 odborničkih mesta, a koaliciji okupljenoj oko Srpske napredne stranke 11.

Sada ima naznaka da bi ta koalicija u opštini Medijana mogla biti “načeta”.

Tri meseca od promene vlasti u najvećoj niškoj opštini navršiće se u sredu 30. decembra i tim povodom predsednika opštine Medijana Mladena Đurića pitali smo da li se nešto promenilo u odnosu snaga u Medijaninom parlamentu, s obzirom da su se u javnosti pojavile priče o “preletanju” pojedinih odbornika u tabor naprednjaka.

Posle čiste pobede opozicije na tlu Gradske opštine Medijana krenuli su već neki „prijateljski“ predlozi da naši odbornici pređu na stranu Srpske napredne stranke. Ti pritisci i dalje traju. Možemo da kažemo da je za sada koalicija stabilna, a verujem da će takva ostati i ubuduće. Ukoliko dođe do promena odnosa snaga i neki mandat sa naše strane ode na drugu stranu, verujem da su jedino rešenje vanredni lokalni izbori. Činjenica je da sve što radi novo rukovodstvo opštine čisto je kao suza, a takva je bila i naša pobeda 2. juna.

Minule nedelje objavljena je prepiska sa viber grupe u kojoj jedan od članova Demokratske stranke opoziciju nazvao imenom “DrMilić&company”. Doktor Dragan Milić je, reagujući na prepisku naveo da odbornici Demokratske stranke slabe opoziciju u tom gradu i ruše Medijanu. Kako vi ocenjujete navode jednog od članova DS-a?

Meni kao predstavniku grupe građana „Dr Dragan Milić“ ne prija da čujem to „DrMilić&kompany“, ali verujem da je to ispad pojedinca, a ne cele stranke. Sama poruka je loša, ali to ne znači da je koalicija narušena, stojimo stabilno sa 16 mandata u opštinskom parlamentu. Činjenica jeste da je naša koalicija raznolika, sakupljena od mnogo političkih subjekata i grupa građana i to je prednost ovog tima. Naša mišljenja su različita, ali uvek donosimo najbolje odluke.

Mladen Đurić Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Kako tumačite pritiske i pozive Srpske napredne stranke za prelazak odbornika u njihov tabor? Da li to znači da ne mogu da se pomire sa time da nemaju vlast u svim opštinama u Srbiji

Na žalost, to je deo našeg političkog folklora. Razlike nisu dobre i poželjne. Medijana jeste jedina opština na teritoriji Republike Srbije koja nije pod vlašću Srpske napredne stranke. Mi to ne vidimo kao problem, već kao šansu da ljudi mogu da vide da postoji nešto drugo i drugačije.

Srpska napredna stranka je u niškoj opštini Medijana bili na vlasti 12 godina. Kakvo je bilo stanje u opštini kada ste preuzeli vlast, a kakvo je sada tri meseca kasnije?

Mi smo kao koalicija ušli sa pruženom rukom saradnje ka radnicima uprave opštine Medijana i Gradu Nišu. Dao sam obećanje da će aktuelni načelnik opštinske uprave ostati na tom mestu i ostao je. Saradnja sa radnicima uprave opštine Medijana, da budem iskren, nije na zadovoljavajućem nivou, ali opet to ne vidimo kao bojkot sistema, već sama uprava nije bila na zadovoljavajućem nivou. Nije tajna, mi smo to i objavili, da je radnik uprave u vidno alkoholisanom stanju dao sebi za pravo da uznemirava i viče na određene većnike. Policija je reagovala i taj slučaj je još u toku.

Zatekli ste enormno trošenje sredstava za bife, za gorivo i pojedine zabavne manifestacije. O kojim ciframa je reč?

Čuven je tender za nabavku za bife opštinske uprave od čak 900.000 dinara, gde je pored kafa i sokova bilo i alkohola, vina, viskija “balantajn” i “čivas”. Smatram da je to nedomaćinsko ponašanje prema budžetu i novcu poreskih obveznika. Sada ovde nema kafe i sokova o trošku opštine. U rebalansu smo na poziciji predsednika opštine „skinuli“ 500.000 dinara za gorivo, jer smatramo da predsedniku za tu namenu ne treba toliki novac. Na poziciji Skupštine opštine Medijana uštedeli smo ukupno osam miliona dinara. Ukinute su prinadležnosti koje su u prethodnom sazivu postojale.

Kancelarija za mlade više nema devet koordinatora, a ne postoji više ni Savet za praćenje rada javnih preduzeća koji je imao 19 članova. Nismo štedeli, kao što nas naprednjaci napadaju, na nekim projektima. Radimo i više nego što su mnogi pre nas, ali sa mnogo manjim utroškom sredstava. Prethodno rukovodstvo organizovalo je Prolećne dane u Medijani za million dinara, a mi smo sličnu manifestaciju – Jesenje dane u Medijani organizovali za 325.000 dinara.

Imali ste neprijatnosti zbog ugovora o pružanju određenih usluga koji je prethodno rukovodstvo zaključilo . Da li je taj problem rešen?

Jedan od privrednika došao je i rekao da ima važeći ugovor sa opštinom. Reč je iznosu od skoro pola miliona dinara. Smatramo da je to enorman trošak za uslugu koju treba nama da pruži. Proverili smo i ustanovili da, ukoliko ga angažujemo platićemo, ukoliko ne, nemamo razloga da platimo. To on nije mogao da prihvati i bilo je povišenog tona.

Mladen Đurić, predsednik opštine Medijana Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Koliko sredstava ste uspeli do sada da uštedite i za koju namenu će taj novac biti iskorišćen?

Sve uštede koje smo ostvarili, a radi se o 26 miliona dinara vratićemo do poslednje pare građanima gradske opštine Medijana. Izdvojili smo već u budžetu 11 miliona dinara za jednokratnu pomoć od 10.000 dinara roditeljima đaka prvaka, a njih je 1.100.

Kakva je Vaša saradnja sa Gradom Nišom i gradskim opštinama sa obzirom da ste sada jedini opozicioni predsednik?

Saradnja sa gradom i gradskim opštinama je na zadovoljavajućem nivou i verujem da će tako biti i ubuduće. Transfere koje dobijamo iz gradskog budžeta 5. u mesecu za prethodni mesec, uplaćuju nam se bez ikakvih problema. Uspeli smo da rešimo problem tri kombija i dva putnička vozila, koja su skoro četiri godine u havarisanom stanju stajala u krugu opštine Medijan. Da bi se vozila rashodovala potrebna je saglasnost Uprave za imovinu, a u prethodnom mandatu nije stigla. Mi smo bukvalno za tri dana rešili to i dobili saglasnost.

Kakvo je vase mišljenje o izborima održanim 2. juna, da li smatrate da je došlo do prekrajanja izborne volje građana Niša i da je opoziciji ukradena pobeda?

Ponovljeni opštinski izbori na dva biračka mesta u Medijani jesu dokaz zbog čega u gradu nije bilo ponavljanja izbora na biračkim mestima gde su zabeležene nepravilnosti. Mi smo, grupa građana “Dr Dragan Milić”, koalicija “Biramo Niš” i koalicija “Ujedinjeni – Nada za Niš” na dva biračka mesta na kojima su se izbori ponavljali, doneli zajedničku odluku da podržimo kandidata koalicije “Ujedinjeni – Nada za Niš”. Tako smo razliku sa 15 prema na 12 mandata povećali na 16 prema 11. Da je takav scenario bio i u gradu verujem da ne samo da bi predstavnik Ruske stranke ostao ispod cenzusa, već bi još jedan mandata uzeli od sada već vladajuće koalicije. Zbog toga, verujem, nije bilo ponavljanja izbora u gradu. Činjenica je da mi na gradskim izborima imamo 3.500 glasova više od naprednjaka kada se svi glasovi saberu.

Kako ocenjujete trenutnu saradnju opozicionih stranaka u gradu, da li li je isto tako dobra kao što je bila i pre izbora 2. juna?

Mi smo različite organizacije. Da mislimo isto bili bismo u jednoj stranci, ali i ne treba da mislimo isto jer se iz razlika uvek izvuče nešto najbolje. Opozicija u gradu i sada kao i pre tri meseca ima 30 odbornika i nadam se da će tako i ostati.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare