Miroslav Aleksić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Narodni pokret Srbije će apsolutno biti usmeren na stvaranje jednog velikog bloka u okviru grupacije “Srbija protiv nasilja”. Ja želim da na budućim izborima nastupimo kao jedan blok koji će moći da se proširi, ukoliko i neke druge vanparlamentarne organizacije budu prihvatile obavezu da se ispune zahteve građana, kaže u intervjuu za novine “Nova” Miroslav Aleksić lider Narodnog pokreta Srbije.

Opozicija je prošle sedmice započela blokadu rada parlameta. U kom pravcu će to dalje ići?

Jednostavno, opozicija je naterana od strane vlasti da se bori svim sredstvima, kako bi se skrenula pažnja na to da su institucije potpuno urušene i da se aktuelni režim ponaša kao da je privatizovao državu Srbiju. Mi prosto imamo obavezu da ne sedimo tamo i pravimo se da je sve u redu, već da uradimo nešto što može dati rezultat. Nisam srećan kao narodni poslanik kada vidim na šta moramo da budemo spremi, mislim na opstrukciju rada parlamenta. Želeo bih da mogu u parlamentu da zastupam sve one građane koji su nas glasali da budemo tamo, koji nas plaćaju da radimo na jedan normalan i civilizovan način, ali za to ćemo morati da se izborimo. Jer, ovo što se danas dešava u parlamentu pokazuje da to nije telo najviše zakonodavne vlasti, niti kontrolno telo izvršne vlasti, već služi samo da bude protočni bojler i servis Vlade Srbije u smislu kampanje i propagande koju punih 11 godina sprovode. Nasilje u parlamentu traje dugo, ali u poslednjih godinu dana pod Vladimirom Orlićem, jače je nego ikada ranije.

To znači da se sa blokadama nastavlja i ubuduće?

Mi smatramo da je izlaz iz institucionalne i društvene krize u kojoj se Srbija nalazi sazivanje vanrednih parlamentarnih izbora koji bi se desili do kraja godine, u decembru mesecu. Dok ne budemo dobili rok, datum, dok se predsednik republike ovim povodom ne bude izjasnio, mi ćemo da nastavimo dalje sa našim aktivnostima, kako na ulici s građanima Srbije, tako i u parlamentu.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Da li je tokom ta dva dana kada je opozicija sprečavala rad parlamenta, bilo nekih pokušaja vlasti da se na miran način pronađe rešenje? Da li je bilo nekih kolegijuma predsednika parlamenta sa šefovima poslaničkih grupa?

Ne. Orlić je po uzoru na svog šefa, predsednika države i bivšeg predsednika stranke, ignorisao nas u parlamentu, isto kao što Vučić ignoriše građane Srbije koji četiri i po meseca na ulicama Beograda i širom Srbije protestuju i traže realizaciju zahteva protesta “Srbija protiv nasilja”. Dakle, nije bilo niakvih pokušaja niti ideja da se sastanemo i da probamo da razgovaramo. Njima je bilo samo važno da na silu, uz policajce koji su kao pretorijanci u kordonu stajali ispred opozicionih poslanika, izglasaju sve što su naumili i da krenu u njihovu kampanju po medijima. Izbor ministra u takvim okonostima je bio skandalozan, u onakvom ambijentu položiti zakletvu i postati ministar, uz obezbeđenje policije, to je neviđeno do sad.

Miroslav Aleksić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kakva se poruka šalje time što je vlast u parlamentu štitilo tridesetak policajaca?

To je poruka straha režima. Kako bude još slabio i kako građani Srbije više budu ustajali protiv njega, taj režim će biti sve represivniji. To što je Orlić uradio, pozvao policiju da ih obezbeđuje, govori samo o njihovom strahu i nesigurnosti, ali i nameri da silom pokušaju da spreče ono što dolazi. A dolazi prirodni proces promene vlasti, jer su građani ustali, umoreni od Vučića, od ove vlasti i hoće promene. Hoće jednu normalnu Srbiju. Vlast je s druge strane ovim u parlamentu pokazala da je spremna da se brani svim mogućim silama, ali siguran sam da u policiji postoje ljudi koji neće biti spremni da protiv građana, svojih prijatelja i komšija primenjuju bilo kakvu silu kako bi zaštitili mafijaško-kriminalni režim. On razara sve pore ovog društva, pravosuđe, policiju, društvene vrednosti. Mi se borimo i za policajce i za vojnike i za njihovu decu. Kad imate situaciju da je nepravda postala pravilo, otpor je obaveza.

PROČITAJTE JOŠ

Verujete li da će biti izbora u decembru?

Mislim da su Srbiji neophodni izbori u decembru, ali na osnovu onoga što je govorio Aleksandar Vučić, stičem utisak da nije spreman u ovom trenutku da da jasan odgovor da će izbora biti. Mi ćemo podneti pismeni zahtev na pisarnicu Predsedništva, s jasno definisanim zahtevima, za raspiisivanje izbora na nivoou grada Beograda i parlamentarne izbore u decembru. Ukoliko toga ne bude bilo, mi ćemo nastaviti da i na ulici i u instutucijama sprovoimo pritisak da se raspišu izbori, jer smatramo da je to jedini način da se izađe iz krize u kojoj se zemlja nallazi.

Kada ćete predati taj zahtev?

Danas.

Vučić je imao ceo performans pre nekoliko dana, s korpom u kojoj su bili parizer, kafa, deterdžent za sudove… Obećao je smanjenje cena tih proizvoda, ali tu su i novčana pomoć za penzionere, povećanje plata, penzija, povećaje minimaca. Je li to početak kampanje?

To je nesumnjivo predizborna kampanja, preciznije funkcionerska kampanja. Aleksandar Vučić je u kampanji svakog dana, 365 dana u godini. On ne vodi državu, on vodi kampanju. Mene je kao građanina Srbije sramota kada predsednik države izvadi korpu iz marketa i čita cene na parizeru, mleku, deerdžentu… Na taj način želi da predstavi njegovu brigu o građanima. Briga o građanima se ne pokazuje na konferenciji za medije dok čitaš cene, nego se pokazuje delima i politikom koju je sprovodio prethodnih 11 godina. Ta njegova manipulacija, ti igrokazi u kojima on želi da kaže da je nešto pojeftinilo, da je država nešto dala, zapravo je sve laž i farsa, jer on je osiromašio građane Srbije za prethodnih 11 godina. Zadužili su Srbiju kao nikad niko pre njih. Srbija danas duguje 38 milijardi, od togasu 23 milijarde zadužili oni. To je rezultat njegove vladavine. Te pare koje obećava, to su naše pare, pare građana Srbije, a ne Aleksandra Vučića. On to zloupotrebljava, govoreći kao da je on taj koji deli neku milostinju. Mislim da je u Srbiji sve jasno. Mi danas, nažalost, neamo otvoreno medije, novac, institucije kao instrument i poluge borbe. Ali mi imamo energiju nezadovoljstva građana koja je upaljena u maju mesecu i ukoliko budemo uspeli da napravimo sinergiju između nas koji smo organitori protesta i građana Srbije, ta energija će biti jača od svega što Vučić ima, njegovih laži, medijskih manipulacija, pritisaka režima… To je nezaustavljiv talas koji može dati rezultat na izborima, a onda da svi zajedno napravimo jedmu normalnu zemlju. Ja se obavezujem građanima Srbije da ću biti tu i da ćemo sve zahteve da ispunimo.

Opoziciji se često zamera to da se stalno igra na kartu nezadovoljstva Vučićevim režimom, a da se malo nudi u smislu vaših rešenja. Šta kažete na to?

To je narativ koji plasira režim s idejom da građani kažu “da, nije dobar Vučić, ali ko drugi. Šta nude oni”? A gde smo mi to imali da ponudimo, to je pitanje? Svaka od naših političkih stranaka ima svoje programe, u svakoj izbornoj kapmanji svaka lista ima svoj program. Da biste mogli program da sprovedete, morate da dobijete poverenje i vlast. Pored toga, mi smo u jednom takvom ambijentu, da nema dijaloga. Kad ste videli na RTS-u ozbiljnu debatu u kojoj će se razgovarati o određenoj temi, gde će učestvovati predstavnici partija vlasti i opozicije? O ekonomiji, poljoprivredi, zdravstvu, obrazovanju… Nema toga, oni su to ugasili, s vrlo jasnom namerom da se stvori upravo taj utisak da opozicija ništa ne nudi. Ko veruje da u državi Srbiji samo Aleksandar Vučić nešto nudi i da je on najpametniji? Ko je pametan, Grčić, Siniša Mali, Ana Brnabić, Bratislav Gašić? Koja je to elita, šta oni to znaju bolje da urade od opozicije?

Miroslav Aleksić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Verujete li u mogućnost da na narednim izborima imamo koaliciju stranaka koje su organizatori protesta “Srbija protiv nasilja”?

Narodni pokret Srbije će apsolutno biti usmeren na stvaranje jednog velikog bloka u okviru grupacije “Srbija protiv nasilja”. Ja želim da na budućim izborima nastupimo kao jedan blok koji će moći da se proširi, ukoliko i neke druge vanparlamentarne organizacije budu prihvatile obavezu da se ispune zahevi građana. Mislim da u ovom trenutku ne postoje neke velike razlike da mi ne možemo da napravimo taj blok. Na kraju, na nama je velika odgovornost. Ja ću učiniti sve što je do mene da nastupimo u tom jednom bloku koji će se suprotstaviti vladajućem režimu. Za opoziciju i za Srbiju najbolje je da na narednim parlamentarnim i beogradskim izborima nastupi u dve kolone. Jedna bi bila grupa stranaka iz organizacije „Srbija protiv nasilja”, a druga bi bila opoziciona kolona desnice.

Koliko je za vaš Narodni pokret Srbije moguća saradnja sa Narodnom strankom, koju ste nedavno napustili?

To zavisi od Narodne stranke mnogo više nego od nas. Ukoliko Narodna stranka prihvati koncept i vrednosti oko kojih smo se okupili u protestu i ukoliko želi da bude deo toga, to će morati da dokaže na delu. Oni u ovom trenutku jesu u organizaciji protesta, ali prosto njihove izjave i njihov način funkcionisanja u okviru ove grupacije ukazuju na to da se oni ne slažu sa time što mi radimo, tako da će oni morate da odluče gde će biti. Njihova politika mnogo više teži ka desnici, nego ovoj grupaciji kojoj mi pripadamo.

Ne možemo da se ne dotaknemo slučaja Jovanjica i situacije kroz koju trenutno prolaze inspektori koji su otkrili ovu aferu?

Srbija je u raljama državnog kriminala i najbolji dokaz za to je odnos države prema policajcima Četvrtog odeljenja koji su otkrili najveću fabriku marihuane u Evropi i uhapsili Predraga Koluviju, pripadnike MUP, BIA i VOA koji su bili uključeni u to i sada trpe odmazdu kakva nije viđena u Srbiji. Jovanjica će pre ili kasnije doći do pravih nalogodavaca, jer braneći Predraga Koluviju režim Aleksandar Vučića brani sam sebe. Moramo da budemo spremni da izađemo na ulicu, da pošaljemo javnu i medijsku poruku. Režimu da nećemo odustati, inspektorima da nisu sami.

BONUS VIDEO: Miroslav Aleksić o slučaju Jovanjica i suđenju Predragu Koluviji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar