Nosilac liste "Srbija protiv nasilja" Marinika Tepić rekla je da se još uvek oseća dobro i da odluka da stupi u štrajk glađu predstavlja vid borbe protiv očigledne krađe izbora. U intervjuu za Nova.rs poručila je da je to sada jasno i predstavnicima EU i dodala da opozicija sada čeka subotu u 20 sati da se komisije izjasne oko prigovora koje su uputili. Kada taj rok istekne, prema rečima Tepić, javnost će biti obaveštene o daljim koracima.

Kako se osećate zdravstveno?

Još uvek dobro. Imala sam lekarsku kontrolu u 10 sati, za proveru pritiska, šećera. Za sada je to stabilno, ali ću sutra imati ozbiljniju laboratoriju vađenja krvi. Sutra će biti već četvrti dan kako štrajkujem, a popodne peti.

Mislite li da ima svrhe da se štrajkuje glađu imajući u vidu da Vučić nikada nije ispunio nijedan zahtev opozicije?

Ne očekujem da će Vučić imati bilo kakvu dozu empatije prema meni ili griže savesti jer je on organizator i master majnd zloupotrebe i krađe. Ali, očekujem da međunarodni partneri shvate u kakvoj Srbiji živimo, da su izbori pokradeni, da se oni ne priznaju. Na svim nivoima EU – od parlamenta, do poslanika EP, tu je i Savet Evrope, ODIR, svi oni su izneli stav da ne prihvataju izbore. Teče četvrti dan da mu niko nije čestitao osim Orbana, ako ne računam Erdogana, Ruse i Kineze. Ovo je prvi put u poslednjih 10 godina da mu niko ne čestita.

Foto: N1

Mislim da se konačno sve videlo i ovo služi tome, da se ne priznaju izbori. Imamo fenomen kao nigde na svetu da imamo izborne migrante. Moramo učinimo sve što je do nas, da alarmiramo javnost i mora da se reaguje. Ovo je borba, ne pada mi na pamet da bude bilo kakve patetike. Ovo je borba.

Šta vam je rekla vaša porodica kada ste rekli da ćete štrajkovati glađu?

Dobro, pošto me dobro poznaju. Znaju da kada donesem neku odluku, prvo ne donosim je na prečac ili iz hira, a drugo potpuno razumeju da ova borba mora da se pojača. Pa i na ovaj način.

PROČITAJTE JOŠ...

Promenili ste zahtev i sada tražite poništavanje izbora na svim nivoima. Šta je uticalo na to?

Nije promenjen, dopunjen je. Mi jesmo priželjkivali da se zahtevi prošire, samo smo iz Beograda brže dobili informacije jer su tu bile brojne primedbe, a u ostatku Srbije su prigovori stizali u tom prigovornom roku od 72 sata. Kada smo sakupili juče, zaista smo skoro na svakom biračkom mestu imali primedbe i bilo je jasno da postoje dokazi da se ponište izbori na svim nivoima.

Očekujete li da se ponište izbori?

Da, očekujem. Za to se borimo.

Kakav je dalji plan opozicije?

Imamo sada rok od 72 sata da se komisije izjasne i taj rok ističe u subotu u 20 sati. I do tada ćemo imati nove vesti i informacije i molim vas za razumevanje da ne očekujete da vam kažemo sve detalje. Po isteku roka u subotu nastavićemo sa aktivnostima, ali ne želim da govorim o tome u ovom trenutku. Posle prigovornog roka ćemo obavestiti građane šta su naredni koraci.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare