Profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović u intervjuu za novine “Nova” kaže da bi bogatstvo od kopanja litijuma u Srbiji, koje predsednik Aleksandar Vučić najavljuje, pripalo onima koji dišu neki udaljeniji i svežiji vazduh, a da će jalovina od jadarita, koju će kopati, ostati nama – zauvek.

“Na toj lokaciji nikada ništa neće moći da raste. Ni za groblje ta zemlja neće odgovarati”, kaže Popović.

Smatra i da to treba da bude glavno “pogon” pitanje za opoziciju u narednom periodu.

“Opozicija se raspala, ne znamo zašto (mada nam je jasno da je neka prljava rabota u pitanju). Zar nije logično da ćutimo i sačekamo da vlast napravi neku fatalnu grešku, kao ovo sad sa Rio Tintom, pa da nastavimo?”, kaže ona.

Kopanje litijuma i Rio Tinto opet su glavna tema srpske javnosti. Kako to komentarišete s obzirom na to da su nam predsednik Aleksandar Vučić i bivša premijerka Ana Brnabić rekli da je to završena priča?

To su zaista pre dve godine rekli predsednik Aleksandar Vučić i njegov tadašnji megafon – ali bih ja tu primitivnu tehničku pomoć svakako zanemarila. Treba se prisetiti sa kolikom strašću se predsednik Srbije zalagao za Tio Tinto – i tada i sada! Tada je, pre dve i po godine, silom morao da odustane, a silu je činila – srpska javnost. Predsednikovu strast da vrati Rio Tinto ne želim da tumačim, samo je konstatujem. Kao što konstatujem i to da se rizik od sumpornih kiša, zagađenja, bolesti i bede u ovoj zemlji sve više raste. Bogatstvo koje predsednik najavljuje pripalo bi onima koji dišu neki udaljeniji i svežiji vazduh, a jalovina od jadarita, koju će kopati, ostaje nama – zauvek. Na toj lokaciji nikada ništa neće moći da raste. Ni za groblje ta zemlja neće odgovarati. Zamislite vi da neko želi da se osnuje kompaniju koja će dnevno da proliva hiljadu tona koncentrovane sumporne kiseline, koju će grejati do tačke ključanja — aman… kao da smo Katanga ili neka druga siromašna afrička nedođija. Ko bi na to pristao, od onih koji nameravaju i dalje da žive ovde?

Danica Dana Popovic
Danica Popović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Tim povodom ste rekli i da je Srbija zemlja kojoj ne treba obrazovanje, jer će njeni građani kopati litijum, te da ćemo biti fizički bolesni od isparenja. Možete li to da
pojasnite?

Evo vam odgovora – kad vam neko kaže o nekom rudniku dijamanata u Angoli ili u Kongu, kako to da im ne zavidite? I kako to da ne očekujete da te zemlje brzim privednim rastom dostignu ili prestignu Ameriiku? E pa ne očekujete, jer znate da se privredni rast ostvaruje kroz rast obrazovanja, zdravstva, kulture, a pre svega – demokratije. Vidite li u ijedno crnačko pleme iz Angole ili iz Konga koje je zahvaljujući enormnim rezervama dijamanata došlo na listu najbogatijih zemalja na svetu? I da li vas išta čudi u ovom izveštaju: “Toksično izlivanje otpada iz rudnika dijamanata u Angoli dovelo je do smrti je najmanje 12 osoba, a 4.500 je obolelo, izjavio je ministar Bazaiba iz susedne republike Kongo”. Izlivanije otrova ne poznaje ni državne ni druge administativne granice! I sad, tajna uspeha ovih rudnika je u tome što koristi imaju firme poput Rio Tinta, a u manjem procentu neku bednu mrvicu zahvati i domaća pljačkaška elita. I ključno pitanje ostaje – ko bi strastveno iIi na sva zvona zagovarao izgradnju ovakvih rudnika? Portparoli rudarskih firmi – ili tek samo neki ucenjeni ljudi? Ili – državni vrh, na čelu sa presednikom države?. Procenite sami.

Najnoviji izveštaj Inicijative A11 govori da oko 800.000 građana Srbije živi ispod granice siromaštva, a da oko 600.000 njih nema nikakvu pomoć države u smislu materijalnih davanja. Kako je to moguće u zemlji za koju predsednik Vučić kaže da je „ekonomski tigar“?

Sve je moguće, kad imate medije u svom vlasništvu, a u državnim institucijama rade ucenjeni ljudi. Mehanizam ucene je jednostavan – na najvažnijim mestima može se dobiti radno mesto vršioca dužnosti, što znači da već sutra možete da ostanete bez posla, ako ne budete poslušni. E sad, čak i kad se pokaže da ste sasvim poslušni, pa dobijete stalno radno mesto, ni tad se ne zna jeste li uz to i nesposobni i glupi, pa vas predostrožnosti radi treba držati u stalnom strahu. U takvom ambijentu, šta vas košta da mesecima pišete o tome da je Srbijja “ekonomski tigar”? Ništa, naravno.

Danica Dana Popovic
Danica Popović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U toku su pripremne radnje za rušenje Starog savskog mosta. Šta mislite o tome?

Mnogi mostovi u svetu su postali pešačke zone i nikom nije palo na pamet da ih ruši. Tu su danas prodavnice, restorani, mesta gde se održavju koncerti, svadbe, ponekad i festivali. No, očigledno je stigla komanda “s vrha” da se most ruši, a gradonačelnik Beograda je dovoljno upotrebljiv da sprovodi ideju o rušenju Starog mosta.

Naravno, taj most je star i stvara užasnu buku onim Vučićevim megafonima i poslušnicima koji su kupili stan u Beogradu na vodi, pa je red da ih predsednik barem u tom pogledu “ispoštuje”. Ali, šta dalje? Ostaje im ludačka buka sa svih obližnjih splavova na kojima- gle čuda – pevaju Vučićevi magafoni I poslušnici! A ni njima ne treba oduzeti koru hleba od koje žive, uzdaju se i oni u svog predsednika! Tako da valja očekivati da se izgradi još mnogo splavova i da bude još mnogo terevenki od kojih stanovnici Beograda na vodi noćima neće moći da spavaju, čak ni ako im Šapić sruši taj most.

Očekujete li da se opozicija i građani tome suprotstave ili mislite da ćemo ostati potpuno nezainteresovani za sve što se oko nas dešava?

Meni stvarno nije jasno šta se “od nas” to očekuje. Opozicija se raspala, ne znamo zašto (mada nam je jasno da je neka prljava rabota u pitanjiu). Zar nije logično da ćutimo i sačekamo da vlast napravi neku fatalnu grešku, kao ovo sad sa Rio Tintom, pa da nastavimo? Sad tačno znamo šta treba da radiimo, pa će da podviju rep, baš onako kako ste nagovestili u svom prvom pitanju u ovom razgovoru.

Iza nas su lokalni izbori, kako Vam se činio ceo proces? Imali smo s jedne strane deo opozicije koji je bojkotovao izbore s druge strane deo koji je izašao, može li se reći da je neko od njih bio u pravu?

Ne znam. Zar je to ikome sad i važno?

Inicijativa ProGlas tokom prošlih izbora pozivala je građane da izađu na izbore, za lokalne izbore odlučili su da neće biti aktivni. Mislite li da su dobro postupili i kako vidite njihovu ulogu u društvu?

Ja bih ostavila te ljude na miru. To nisu političari i uradili su sve što je bilo u njihovoj moći. A vi?

Kada se podvuče crta, da li ste očekivali ovakav ishod izbora u smislu da je gotovo izvesno da će SNS ostati na vlasti gotovo u svim opštinama i gradovima?

Uz toliku podršku SAD, Nato, svih važnih iz EU, a bogami ni Kinezi ni Rusi se nisu “odjavili”, zaista bi trebalo biti daleko nesposobniji od SNS, pa izgubiti vlast. Eto, nisu je izgubili. I to nam nešto o njima govori.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare