Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Inicijativu ProGlas, koju je nedavno pokrenula grupa intelektualaca kako bi "ohrabrila građane da menjaju stvarnost" u Srbiji i izađu na izbore 17. decembra, potpisima je do sada podržalo više od 20.000 građana.

U tekstu inicijative, objavljenom na sajtu proglas.rs navodi se da je Srbija postala zemlja „poniženih i privatizovanih institucija, u senci kriminala spregnutog sa strukturama vlasti i uz korupciju koja postaje stil života“.

„Živimo godine demografskih poraza i neslućenog ekonomskog raslojavanja. Opet smo pred ćorsokakom izolacije. Naše je nedvosmisleno uverenje da vreme u kome živimo zahteva od svih odgovornih i zabrinutih građana suočavanje s trenutkom, donošenje jasnih odluka i spremnost ne samo za svedočenje o potrebnim zaokretima već i za učešće u njima“, piše u inicijativi.

Navodi se da je namera pokretača inicijative da podstaknu „proces u kome ćemo se svi, u svom punom kapacitetu, angažovati na promeni koja je ovoj zemlji nužna“.

„Neophodno je obnoviti demokratski poredak, pravne i političke institucije, duh slobodne i kritičke rasprave u kojoj će ljudi učestvovati bez straha od posledica. Srbiji nije potrebna nova klasa privilegovanih političkih oligarha koji će stajati iznad zakona, već jednake šanse za sve i solidarnost bez koje se ne može proći kroz vremena krize“, piše u tekstu inicijative.

Građanima je upućen poziv da prevaziđu „sopstvene strahove i nepoverenja“ i da se udruže u borbi za „drugačiju Srbiju“.

​“Srbija je naša zemlja i zato je ovo zajednička borba u kojoj treba da dokažemo kakvi smo i koliko nas je. Ta borba je zasnovana na lekcijama prošlosti, jasnom uvidu u sadašnjost i, što je ključno, posvećena budućnosti Srbije“, navodi se u inicijativi.

Iza inicijative ProGlas su stali akademici Ljubomir Simović, Vladica Cvetković i Vladimir Kostić, profesorka beogradskog Univerziteta Ivanka Popović, sudija Miodrag Majić, profesor Miodrag Jovanović, glumci Dragan Bjelogrlić i Svetlana Bojković, pisac i izdavač Gojko Božović, reditelj Srdan Golubović, novinarka Biljana Stepanović, profesori Filip Ejdus i Tamara Džamonja Ignjatović i novinar u penziji Petar Peca Popović.

***

BONUS VIDEO: Gorčin Stojanović: Sramota je, ljudi, da ne izađete na izbore!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare