Evropski parlament Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias, File

Odluka o novim izvestiocima Evropskog parlamenta za zapadnobalkansku šestorku najverovatnije će biti doneta tek na jesen, navode za portal Juropijan vestern Balkans (EWB) izvori iz Brisela, jer se prvo čeka „raspodela karata“ u odborima Evropskog parlamenta.

Odluka o novim izvestiocima Evropskog parlamenta za zapadnobalkansku šestorku najverovatnije će biti doneta tek na jesen, navode za portal Juropijan vestern Balkans (EWB) izvori iz Brisela, jer se prvo čeka „raspodela karata“ u odborima Evropskog parlamenta.

Sagovornici EWB navode da će se potom, u septembru ili oktobru, razmatrati ko će biti nadležan za praćenje situacije u ovom regionu.

Tokom kampanje za izbore za Evropski parlament mogle su se čuti tvrdnje pojedinih predstavnika diplomatskih krugova u Briselu da su liberali (ALDE), iz grupe Obnovimo Evropu, zainteresovani da dobiju mesto izvestioca za Srbiju.

PROČITAJTE JOŠ:

Liberali su, podseća EWB, ostvarili znatno lošiji rezultat na glasanju za EP održanom od 6. do 9. juna u članicama EU nego pre pet godina, ali će, po svemu sudeći ponovo biti deo vladajuće većine u institucijama Unije.

Izvestioci u Evropskom parlamentu su, između ostalog, odgovorni za pisanje izveštaja o stanju u državama kandidatima ili onima koji teže da to postanu.

O izveštajima koje sačine izvestioci se najpre razmatra na sednici Odbora za spoljne poslove (AFET), a potom na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta, gde se na kraju i glasa za izveštaje.

Za Srbiju su do sada bila zadužena Evropska narodna partija, za Albaniju socijalisti, za Kosovo Zeleni
Evropska narodna partija (EPP), koja će imati najviše poslanika i u budućem sazivu EP, u protekla dva saziva je „držala“ resor izvestioca za Srbiju.

Izvestilac za Bosnu i Hercegovinu u prethodnom sazivu bio je portugalski poslanik Paulo Rangel, takođe iz EPP.

U prošlom sazivu izvestioci za Albaniju i Crnu Goru dolazili su iz redova grupe Socijalisti i demokrate (S&D), koja će i u narednom sazivu Evropskog parlamenta biti druga po veličini.

Izvestiteljka za Albaniju u proteklih pet godina bila je Portugalka Izabel Santos, predstavnica Socijalističke partije, dok je izvestilac za Crnu Goru u odlazećem sazivu EP bio je Hrvat Tonino Picula, koji je, kao kandidat Socijaldemokratske partije, uspeo da dobije još jedan mandat u Evropskom parlamentu.

Izvestioci za Severnu Makedoniju u protekloj deceniji dolazili su iz redova ALDE, a što se Kosova tiče, po nepisanom pravilu, izvestioci su poticali iz redova Zelenih.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar