Protest prosvetnih radnika Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

“Imamo dobru vest za premijera Vučevića i ministarku prosvete Slavicu Đukić Dejanović. Pronašli smo novac za povećanje plata prosvetnim radnicima", saopštila je potpredsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde i nastavnica Tijana Šerbula.

„Za početnu platu od 105.000 dinara treba 250 miliona evra, a za 120.000, kako predlaže Stranka slobode i pravde, treba 500 miliona evra“, kazala je Šerbula.

Dodala je da, ukoliko vlast odustane od nekoliko kupovine borbenih aviona „Rafal“, „koruptivnih dilova vezanih za projekat EXPO koji će koštati 17,8 milijardi evra“ ili ako uvedu „porez na ekstraprofit koji Kinezi zarade na izvozu rude iz Srbije“, onda će se imati za povećanje plata nastavnicima.

“U ime svih građana koji veruju u važnost obrazovanja, mi iz Stranke slobode i pravde izražavamo podršku prosvetnim radnicima širom Srbije koji su prinuđeni na štrajk, boreći se za dostojanstvo svog teškog i nedovoljno plaćenog posla. Taj posao postao je još teži zbog birokratskih pritisaka koje nam nameće vlast. Nastavnici su pimorani da koriste još jedan besmisleni portal Zdravitas, koji zahteva od nastavnika kupovinu elektronskih sertifikata ili aplikacije, umesto da im se omoguće osnovni uslovi da se posvete onome što je najvažnije – našoj deci,“ rekla je Šerbula.

PROČITAJTE JOŠ....

„Zahtevamo da Vlada preusmeri sredstva u obrazovanje, kako bi svaka učionica bila mesto gde nastavnici rade sa dostojanstvom, a ne pod pritiskom birokratije,“ poručuje Šerbula i zaključuje: „Nastavnici nisu birokrate, oni su stubovi našeg društva, a njihov rad je neprocenjiv. Ovakvo ponižavanje onih koji brinu o našoj budućnosti je sramotno i nepravedno” zaključila je Šerbula.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare