Izbori u Srbiji protekli su u senci ogromnog broja neregularnosti - od otvorene kupovine glasača, do njihovog "prseljavanja" kako bi poboljšali izborni rezultat Srpske napredne stranke tamo gde je potrebno. Nakon što su opozicioni lideri istakli da zbog svega toga neće priznati rezultate izbora u Beogradu, sa svojim nalazima izašla je i posmatračka misija CRTE iz koje ističu da su drastične zloupotrebe prava birača, zakona i institucija eskalirale na izborni dan, te da rezultat glasanja u prestonici Srbije ne održava volju građana.

Organizovano glasanje i dolazak u Beograd glasača „preko Drine“, koji su bili smešteni u beogradskoj Areni čini se da je samo vrh ledenog brega i da je izborna krađa u Beogradu definitivno uticala na konačni poredak.

Iz posmatračke misije CRTA istaklu da izražavaju veliku zabrinutost u odnosu na kvalitet parlamentarnih izbora, odnosno njihovo udaljavanje od standarda za slobodne i poštene izbore.

„Zbog obima i vrsta izbornih zloupotreba u Beogradu zaključujemo da rezultati beogradskih izbora ne odražavaju slobodno izraženu volju birača koji žive u njemu“, naglašavaju iz CRTE.

Pored toga, iz CRTE su naglasili da je na pet procenata biračkih mesta  za parlamentarne izbore i na devet procenata biračkih mesta za beogradske izbore zabeležene nepravilnosti koje su neposredno kompromitovale izborne rezultate na tim biračkim mestima.

PROČITAJTE JOŠ...

„U popodnevnim i večernjim časovima izbornog dana postojao je jasan trend izrazitog rasta broja slučajeva unapred popunjenih glasačkih listića i nezakonitog prisustva trećih lica na biračkim mestima, posebno u Beogradu. Takođe, u Beogradu se do kraja dana utrostručio broj mesta na kojima su zabeleženi slučajevi da se neko potpisao u izvod iz biračkog spiska umesto birača, u poređenju sa prvom polovinom dana. Biračka mesta su zatvorena u okolnostima zabrinjavajućeg porasta broja slučajeva vođenja paralelne evidencije unutar i izvan biračkog mesta, organizovanog dovođenja birača, sumnjivog kruženja automobila oko biračkih mesta… Izborni dan je bio takođe obeležen povredama tajnosti glasanja i neproveravanjem identiteta birača“, ističu iz ove organizacije.

Morali smo popodne da izađemo i da kažemo da ne priznajemo krađu

Predsednik stranke „Srbija-centar“ i jedan od lidera koalicije „Srbija protiv nasilja“, Zdravko Ponoš, napisao je na društvenoj mreži X da je opozicija pogrešila što nije odmah izašla popodne sa stavom da ne priznaje rezultate očigledne krađe izbora, te da nemaju pravo da odustanu od izborne volje građana.

Zdravko Ponoš Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Nažalost, izlaznost nije bila dovoljno velika da nadoknadi brutalnu krađu. Izbori u Beogradu nisu bili izbori, bili su „arena“. Pogrešili smo što nismo odmah popodne izašli sa stavom da ne priznajemo rezultate očigledne krađe. Nikada Vučićev režim neće dozvoliti regularne izbore u Srbiji. Tome možemo da se suprotstavimo na dva načina: Da nas izađe više nego što oni mogu da ukradu ili da ne priznamo pokradene izbore. Prva mogućnost je propuštena. Opozicija nema pravo da odustane od druge mogućnosti. Nije pokradena opozicija, pokradeni su građani“, naglasio je Ponoš.

Aleksić: Arena je samo vrh ledenog brega

Ni Miroslav Aleksić iz Narodnog pokreta Srbije nema dilemu da su izbori u Beogradu „pokradeni“, a da „Arena“ vrh ledenog brega. Kako najvaljuje, večeras u 18 časova organizovan je protest ispred Gradske Skupštine, a šetaće se i do GIK-a.

Miroslav Aleksić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Mi smo juče svedočili brutalnom nasilju tokom dana, nasilju i krađi. (…) Nije sramota izgubiti, ali je sramota krasti. Ovde je brutalno pokradena izborna volja“, naglasio je Aleksić.

Osvrnuo se i na glasače koji su dolazili u Beograd na glasanje. Kako ističe, razlozi zbog čega su se sinoć kasno oglasili na konferenciji za novinare je zbog toga što su u Beogradu veća biračka mesta, a samim tim glasanje je trajalo duže pa su, kako kaže, hteli da budu sigurni u procene rezultata.

„Nepravilnosti su publikovane tokom dana. Mi smo Arenu kao takvu otkrili, posle toga su oni nju ispraznili. Problem je što Arena nije jedina, Arena je bila vrh ledenog brega. (…) To je dokaz potpunog sloma države i ne možemo ćutati na to“, istakao je Aleksić za N1.

St. Protić: Kao da su robiti glasali

Govoreći o izborima koji su za nama, istoričar i jedan od lidera nekadašnjeg DOS-a, Mila St. Protić rekao je za N1 da je na ovim izborima izgledalo kao da roboti idu da glasaju, da je njima svest već formirana i da oni idu samo da zaokruže šta im je rečeno“.

„Hoću da kažem da onda kada vlast ne prihvati demokratiju, kad ne prihvati svojevoljno i dobrovoljno pravila igre, već na protiv koristi sve da demokratiju obesmisli i da zadrži samo jednu praznu ljušturu koju smo juče doživeli, onda tu nema prostora za pobedu nekog drugog“, ukazao je Protić.

Milan St Protić Foto: Ivan Dinić/Nova

On je istako da je opozicija na izborima „ostvarila zaista maksimum“.

„Ti mehanizmi zloupotrebe se unapređuju iz dana u dan i kada uspete u tome da kontrolišete sve, kako tome da se suprotstavite – oni mogu sve i mogu da rade bestidno. Da li je to uticalo na rezultate izbora u Beogradu je irelevantno, bitno je da oni takve stvari rade i ko zna koje sve, koje ni vi ni ja ne znamo. Na to su se oni spremali deset godina. Sistematski to rade i samo to ih interesuje, jedini problem koji imaju je ovaj međunarodni pritisak“, objasnio je Protić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare