Dragan Milić Niš konstitutivna sednica Foto:Miljan Isailović/Nova.rs

Neviđene scene viđene su na današnjoj konstutitvnoj sednici Skupštine grada Niša, nakon bučne rasprave o dnevnom redu, sednica je nastavljena, ali je nove verbalne sukobe izazvalo glasanje o Odluci o potvrđivanju mandata na osnovu izveštaja Gradske izborne komisije i iste odluke, ali na osnovu izveštaja verifikacionog odbora.

Razlika između ove dve odluke je u tome što odluka na osnovu izveštaja verifikacionog odbora sadrži 30 mandata naprednjaka i njihovih koalicionih partnera, bez imena Ruske stranke, dok u Odluci na osnovu izveštaja GIK-a ima imena Ruske stranke i naprednjaci i njihovi koalcioni partneri ima 31 mandata. Predstavnici opozicije insistirali su da se na sednici glasa o Odluci o potvrđivanju mandata na osnovu izveštaja verifikacionog odbora, u skladu sa članom 10 poslovnika o radu Skupštine grada Niša.

Nakon ubeđivanja sa mesta na kojima su sedeli, odbornici i opozicije i poskakali su sa svojih mesta i u „klinču“ se ubeđivali o tome ko je u pravu. Prethodno su na predlog predsedavajuće odbornici liste „Aleksandar Vučić – Niš sutra“ dva puta glasali za odluku o potvrđivanju mandata na osnovu izveštaja Gradske izborne komisije, ali odbornici opozicije su uporno odbijali da prihvate to glasanje.

Tokom prozivke odbornici su se pojedinačno izjašnjavali za koju su odluku, pa su odbornici opozicije glasali za Odluku o potvrđivanju mandata na osnovu izveštaja verifikacionog odbora, a odbornici sa izborne liste „Aleksandar Vučić – Niš sutra“ za Odluku o potvrđivanju mandata na osnovu izveštaja Gradske izborne komisije. Predsedavajuća skupštine kazala je da su glasom više izglasali Odluku o potvrđivanju mandata na osnovu izveštaja GIK, što je značilo automatski da i Tihomir Perić iz Ruske stranke može da položi zakletvu.

Nakon toga se uzavrela atmosfera u niškoj skupštini na kratko smirila, pa su odbornicima verifikovani mandati i oni su položili zakletvu.

Međutim, usledila je još jedna pauza zbog toga što je bez mandata ostala jedna odbornica sa liste „Aleksandar Vučić – Niš sutra“ zbog promene prebivališta, pa je potrebno da verifikacioni odbor potvrdi mandat novoj odbornici ili odborniku sa te liste.

Opozicija je najavila da će uložiti žalbu sudu zbog odluke presedavajuće da se na današnjem zasedanju usvoji odluka kojom je verifikovan mandat i Tihomiru Periću, sa obzirom da imena Ruske stranke nije bilo u izveštaju verifikacionog odbora. Taj odbor činila su tri člana, po jedan iz stranaka koje su osvojile najveći broj mandata tako da je opozicija imala svoja dva člana, a naprednjaci i socijalisti jednog.

Pročitajte još:

Konstitutivna sednica Skupštine grada Niša počela je danas u 10 časova, a za prvih pet časova rada stiglo se tek do treće tačke dnevnog reda, od devet koliko ih ima u predloženom dnevnom redu. Očekuje se burna rasprava i u nastavku zasedanja jer opozicioni lideri smatraju da je u suprotnosti sa poslovnikom o radu skupštine na današnjem zasedanju nađe i izbor gradonačelnika i većnika, već da sednica mora biti završena posle izbora predsednika Skupštine grada.

Prema konačnim rezultatima GIK-a koalicija oko Srpske napredne stranke dobila je 30 mandata, grupa građana „Dr Dragan Milić“ 16, a koalicija „Biramo Niš“ njih 10.

Po GIK-u, koalicija „Ujedinjeni – Nada za Niš“ i pokret „Kreni promeni“ ima po dva mandata, a Ruska stranka jedan mandat.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare