Na ivici fizičkog sukoba na konstitutivnoj Skupštini grada Čačka
Na ivici fizičkog sukoba na konstitutivnoj Skupštini grada Čačka

Najstariji odbornik u Čačku, Vitomir Ćalović otvorio je jutros u 10 časova prvu sednicu novog saziva Skupštine grada Čačka. Međutim, ona se završila pre nego što je počela, jer je Ćalović naveo da lokalni parlament ne može da radu bez sekretara gradske skupštine. Uprkos tome, vladajuća većina iz SNS je pozvala komisiju za službu skupštinskih poslova, pa su hteli da Radmilo Mišović predsedava tim telom.

Na dnevnom redu je bilo devet tačaka : izveštaj GIK, izbor i izveštaj verifikacionog odbora, donošenje odluke o potvrđivanju mandata, polaganje zakletve odbornika, izbor predsednika Skupštine, postavljenje sekretara tog tela i izbor komisije za mandatno-imuniteta pitanja.

Vitomir Ćalović je naveo da je gradska skupština složeni mehanizam koji mora da funkcioniše na najbolji način. Na samom početku je naglasio lokalni parlament ne može da radi bez sekretara Skupštine.

PROČITAJTE JOŠ...

„Skupština je zakazana prerano, bez ikakvih konsultacija sa predstavnicima listi koje su osvojile mandate. Dnevni red je sačinjen nepravilno i suprotan je skupštinskim aktima.Predsedništvo nije kompletno jer gradska administracija nije omogućila učešće sekretara Skupštine grada koji po Poslovniku o radu i Statutu Grada treba da asistira predsedavajućem u vođenju sednice „, rekao je on.

Bratislav Simović je najpre imao verbalni duel sa dosadašnjim predsednikom Skupštine, Igorom Trifunovićem, a potom je sa govornice zatražio da se sednica prekine.

„Nije obrazloženo zbog čega je sednica zakazana po hitnom postupku. Sednica nije zakazana po Statupu. Zahtevamo od predsedavajućeg da zakaže novu sednicu“ rekao je Simović.

Dosadašnji predsednik gradskog parlamenta Igor Trifunović kaže da je sednica zakazana u skladu sa propisima. On je pozvao Vitomira Ćalovića da nastavi sa predsedavanjem, što je on odbio.

Pomoćnik gradonačelnika Čačka, Miroslav Petković je zatražio da sledeći najstariji odbornik zazuzme Ćalovićevo mesto.

Na kraju, Vitomir Ćalović je prekinuo zasedanje, a situacija je stigla do skoro fizičkog obračuna, što možete videti u video prilogu.

Nakon incidenta, Ćalović je dao rok svim odborničkim grupama za konsultacije.

Violeta Marković iz Narodne stranke kaže za Nova.rs da nisu ispunjeni zakonski uslovi da bi se održala konstitutivna sednica.

„Sekretar skupštine nije prisutan, a zamenik sekretara nije izabran. Njih niko ne može da menja. Dok se sekretar skupštine ne vrati sa bolovanja ništa ne može da se uradi. Odlazeća vlast pokušava na sve moguće načine da konstituiše Skupštinu narednih 48 sati, jer im 18. avgusta ističe pun mandat. Ako to ne urade, moraće da se ide na privremenu upravu i nove izbore“, kaže Marković za naš portal.

Inače, čačasnki gradski parlament broji 75 odbornika, od čega naprednjacima, prema izveštaju GIK pripada 41, a opziciji 34.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare