U 10 sati počela konstitutivna sednica Narodne skupštine, na kojoj je planirano da budu verifikovani mandati poslanika. Na samom početku zasedanja predstavnici opozicije podigli su transparente u znak protesta, a sličan odgovor imali su i predstavnici vlasti.

Sve informacije sa današnje sednice Skupštine Srbije pratite uživo na našem blogu. 

Crveni tepih, garda, himna… Sve je to dočekalo poslanike, kao po običaju, na konstituvnoj sednici Skupštine Srbije.

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Svečarska atmosfera bila je samo na početku sednice koju je otvorio najstariji poslanik u novom sazivu, Stojan Radenović. Intonirana je himna Republike Srbije – „Bože pravde“, poslanici su ustali i pozdravili početak sednice.

Ubrzo je svečarsku atmosferu zamenio okršaj predstavnika opozicije i vlasti .

I dok su, s jedne strane, predstavnici opozicije podsećali vlast na krađu izbora i na debakl kosovske politike, poslanici SNS su razvili transparent na galeriji u kojoj poručuju da „DOS neće doći na vlast“.

Pištaljke, buka i dobacivanje nastavljeno je i nakon što je predsedavajući proglasio pauzu, te niko od poslanika vlasti i opozicije nije napustio salu za plenume. Sve vreme u sali je bilo policijsko obezbeđenje koje je praktično opkolilo predstavnike opozicije.

Istovremeno, dok trajao okršaj u zgradi Skupštine, ispred su se okupili su aktivisti i studenti koji nose maske zečeva i transparente na kojima piše „birački spisak vam je kao kupus“.

Zečevi ispred Skupštine Srbije Foto:Nova.rs

Posle kratke pauze, poslanici vlasti su položili zakletvu i mandati su verifikovani. Opozicija je u tim trenucima napustila salu za plenum.

Stojan Radenović, Skupština Srbije Foto:Amir Hmazagić/Nova.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare