Čačak, zajedničko saopštenje opozicionih izbornih lista u Čačku
Foto: Srpski pokret Dveri

U ime pet opozicionih izbornih listi koje su učestvovale na lokalnim izborima 2. juna u Čačku želimo da skrenemo pažnju javnosti na nezabeleženi haos i novo bezakonje u Izbornoj komisiji grada Čačka koji generišu članovi iz reda vladajućih stranaka. Naime, većina u Izbornoj komisiji iz redova vlasti već je donela niz protivzakonitih odluka zbog kojih je Viši sud u Čačku u više navrata poništavao njihova rešenja. Gradska izborna komisija oglušila se i o najnoviju presudu Višeg suda koja je od njih zahtevala donošenje izveštaja o uvidu u kompletan birački materijal koji su predstavnici naših pet izbornih listi izvršili još 6. i 7. juna, neposredno nakon održanih izbora i u zakonskom roku.

Umesto da konačno obezbede službene beleške sa tog uvida koje već 20 dana krije načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove Nebojša Bežanića i da od toga naprave traženi izveštaj od strane Višeg suda, većina u Gradskoj izbornoj komisiji pribegla je novom bezakonju – formirali su svoju komisiju, sastavljenu od predstavnika vlasti, koja je kao pregledala samo 5 od 104 biračka mesta i na osnovu toga sročila nekakav izveštaj. Za ovu odluku nema nikakvog pokrića u zakonu, svi rokovi za kontrolu biračkog materijala su prošli, sam materijal je kontaminiran jer nije bezbedno sačuvan prema zakonskim pravilima, i što je najvažnije – ujedinjena opozicija je već pregledala sva 104 biračka mesta i samo je potrebno dostaviti službene beleške koje su zaposleni u Gradskoj upravi tom prilikom napravili, ali koje još uvek nisu dostavljene ni Gradskoj izbornoj komisiji niti onima koji su vršili uvid.

Vlast je očito spremna na sve da bi prekrojila izborne rezultate u Čačku i na silu zadržala većinu. Zbog svega toga ćemo uložiti prigovor Gradskoj izbornoj komisiji, a onda ako bude bilo potrebno i novu žalbu Višem sudu, čije presude Gradska izborna komisija konstantno ne poštuje. U međuvremenu ćemo proširiti krivične prijave i na sve druge učesnike u ovoj izbornoj i pravnoj farsi koji misle da mogu da pokradu izbornu volju Čačana i da izborni poraz vlasti protivzakonitim potezima pretvore u pobedu. Ujedinjena opozicija je pobedila u Čačku, SNS i njenih 10 koalicionih partnera su izgubili vlast i neće im pomoći svo pomenuto bezakonje da se to promeni. Ostajemo jedinstveni i odlučni u ovoj pravnoj borbi koja mora završiti priznanjem poraza od strane aktuelne vlasti i mirnom primopredajom vlasti novoj vladajućoj većini koju ćemo zajednički formirati iz redova naših pet opozicionih izbornih listi.

Grupa građana „Ivan V. Ćalović – Istina i čast”

Grupa građana „ProBudimo Čačak” – Pavle Jelesijević

SVI ZA ČAČAK (NARODNA STRANKA – dr ALEKSANDAR RADOJEVIĆ, NOVA SRBIJA – VELIMIR ILIĆ, POKRET POLjOPRIVREDNIKA SRBIJE – prof dr VLAISAV PAPIĆ, POKRET OBNOVE KRALjEVINE SRBIJE – GORAN PETKOVIĆ)

Čačak protiv nasilja i Novi DSS (NARODNI POKRET SRBIJE – DEMOKRATSKA STRANKA – SRBIJA CENTAR SRCE – NOVA DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE – NOVO LICE SRBIJE)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar