Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel odbacio je kao netačne navode da će SAD nastaviti da pružaju ekonomsku pomoć Prištini, ukoliko takse ostanu na snazi.

Grenel je negirao tvrdnje iz Kancelarije premijera Kosova Aljbina Kurtija da američka pomoć Kosovu neće prestati i da će se saradnja nastaviti.

Grenel je na Tviteru odgovorio na poruku izvršnog direktora portala Gazeta Ekspres Berata Buzalje, koji je od američkog diplomate zatražio da prokomentariše navode člana Kurtijevog Samoopredeljenja Erzena Vranićija da kosovskom premijeru nije rečeno da će SAD povući trupe sa Kosova i obustaviti ekonomsku pomoć Prištini.

“Tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora premijera Kurtija i ambasadora O’Brajena i ambasadora Grenela, oni nisu izjavili da će povući američke vojne trupe sa Kosova i zaustaviti bilo kakvu ekonomsku pomoć našoj zemlji u bilo kojoj oblasti. Sjedinjene Američke Države posvećene su jačanju ekonomskog razvoja i jačanju sigurnosti u regionu. Na kraju razgovora obe strane su se složile da nastave komunikaciju i saradnju”, kazao je savetnik kosovskog premijera Erzen Vranići.

“To nije tačno. Kurtiju smo jasno stavili do znanja da će njegova odluka da takse ostanu delimične naneti štetu ekonomiji Kosova, a SAD neće trošiti svoju pomoć ako kosovsko rukovodstvo nastavi da na ovaj način nanosi štetu svom narodu”, poručio je Grenel u objavi na Tviteru.

„Saradnici premijera Kurtija su saopštili: “Ričard Grenel je potvrdio u telefonskom razgovoru da SAD neće prestati da pružaju ekonomsku pomoć bilo kojoj oblasti u našoj zemlji“. Kurti je takođe rekao da su se “obe strane saglasile da nastave saradnju“. Ovo je suprotno onome što drugi kažu da je ambasador Grenel rekao. Mnogo konfuzije na lokalnom nivou?“, upitao je direktor Gazete ekspresa.

Grenel je reagovao na ovu izjavu, ocenivši je kao netačnu.

Kurti je trenutno pod snažnim pritiskom Vašingtona da bezuslovno i u potpunosti ukine takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH koje je u novembru 2018. uvela vlada Ramuša Haradinaja.

 

Izvor: Beta / Tanjug