Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Gradonačelnik južnog dela Kosovske Mitrovice Bedri Hamza ocenio je danas da se zakasnilo sa otvaranjem mosta na Ibru i da je to trebalo učiniti mnogo ranije, javlja portal KoSSev, podsećajući na prošlonedeljnu odluku odbornika u severnom delu grada.

Odbornici opštine Severna Mitrovica odlučili su nenajavljeno u petak da pošalju zahtev Prištini da se sa severne strane grada omogući sloboda kretanja za vozila preko glavnog mosta na Ibru.

Inicijativu za donošenje odluke o slanju zahteva za otvaranje mosta pokrenula je odbornica Samoopredeljenja, Aida Ferati-Dolji, a jedini koji je glasao protiv bio je odbornik ispred srpske zajednice Dušan Milunović.

Ferati Dolji je zahtev obrazložila uz navode kako je „krajnje vreme“ da se omogući sloboda kretanja preko mosta koji deli severnu i južnu stranu grada.

Sloboda kretanja građana bio je glavni argument i gradonačelnika južnog dela Mitrovice, koji je danas podržao odluku većine odbornika u severnom delu Mitrovice.

U izjavi za Gazeta Express Bedri Hamza poručuje da je sloboda kretanja zagarantovana kosovskim Ustavom i drugim zakonima i da se kasni sa otvaranjem.

„Pitanje mosta kasni i uticalo je na slobodno kretanje građana u oba dela grada i u severnom i u južnom delu. To je loša slika za sve one koji su odgovorni za ovu stvar“, coenio je Hamza.

On je izjavio da je most na Ibru već duže od dve decenije jedan od simbola i objekata koji predstavlja „najveću grubost ne samo na Kosovu, već i u Evropi“.

Hamza ističe kako svi domaći i međunarodni faktori, uključujući i KFOR, moraju da deluju da bi most bio otvoren, slobodan, ne samo za pešake, već i za vozila.

Odluka odbornika Severne Mitrovice da pošalju zahtev Prištini da se sa severne strane grada omogući sloboda kretanja za vozila preko glavnog mosta na Ibru, prethodno je podržala kosovska vlada.

Istovremeno, Beograd i Srpska lista negoduju uz optužbe na račun Kurtija „da želi nemire“, a ujedno upozoravaju na moguće incidente.

Podrška je izostala i iz Brisela, uz poruku da sada nije vreme, ali i iz misije Kfora čiji je zahtev da se pitanje mosta reši u sklopu dijaloga.

BONUS VIDEO: Lokalni izbori na severu Kosova, povod za nove tenzije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar