Foto: Nova.rs, Shutterstock

Građani sa severa Kosova već dva meseca na dobijaju pošiljke iz centralne Srbije. Sve je počelo krajem maja kada su kosovski specijalci uz šok bombe i suzavac zauzeli zgrade tri opštine, a aktulena kriza se po svemu sudeći odrazila na poslovanje Pošte.

Naime, građani na severu Kosova već nekoliko godina suočavaju se sa velikim problemima jer je obično poručivanje kozmetike, nakita ili nečeg drugog pravi izazov, imajući u vidu da mnoge kompanije ni ne šalju robu na KiM, a neretko je nemoguće podići paket člija je vrednost veća od 2.000 dinara, jer onda podleže carinskoj kontroli.

Upravo zbog toga, veći deo obaveza u pošti, žitelji sa severa Kosova obavljaju u poslovnicama u Raški i Ribariću, dok platni promet još funkcioniše nesmetano.

Poštar Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

U odgovoru za Nova.rs, iz PostExpress-a Pošte Srbije navode da „s obzirom da ne funkcioniše saobraćaj sa Kosovom, pošiljke se zadržavaju u Kraljevu“.

Nije međutim precizirano na kakvu blokadu saobraćaja se misli.

Dodaju i da pošiljalac ili primalac mogu podneti Zahtev za raspolaganjem pošiljkom u prijemnoj ili dostavnoj fazi.

Ukoliko žele da im se pošiljka vrati, moraće da plate i povratnu poštarinu.

Građani na severu trenutno dobijaju pisma i slilčne pošiljke, ali dotok bilo kakve robe nije moguć.

Ljiljana Perović iz Zubinog Potoka bavi se humanitarnim radom.

Problemi u radu pošte umnogome joj otežavaju svakodnevnio funkcionisanje imajući u vidu da pakete humanitarne pomoći koja stiže sa svih strana podiže u pošti u Ribariću, do kog vozi oko sat, prelazeći administrativnu liniju.

„Žena koja mi je poslala pošiljku kaže da su joj poštari rekli da se ne zna kada će moći da sitgne na Kosovo“,navodi naša sagovornica.

PROČITAJTE JOŠ

Podsetimo, Beograd i Priština su još 2013. godine, u okviru dijaloga u Briselu, potpisale sporazum za Telekom, kojim je „ozakonjeno“ prisustvo i Pošte Srbije na Kosovu.

Prema ovom sporazumu, strane su saglasne da se ubuduće dogovore o poštanskim pitanjima.

Pošta Kosova se ni 10 godina nakon sporazuma nije u potpunosti proširila na severu, kao što se nisu u potpunosti prošile ni telefonske mreže albanskih operatera Vala i Ipko.

Pošta nije jedini problem

To što u pošti ne mogu da podignu pošiljku, možda i nije najveći problem za stanovnike Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka.

Straiji građani i po lekove prepisane na recept moraju u neku od apoteka u centralnoj Srbiji.

Foto: Shutterstock

Dovijaju se na različite načine, a neki čak plaćaju vlasnicima prodavnica da im ,kada odu po robu, uzmu i terapiju.

Poslednjih nedelja na rafovima prodavnica sve je manje srpskih proizvoda, a sve je počelo kada je Vlada u Prištini zabranila uvoz robe iz Srbije, nakon što su prema tvrdnjama Beograda, na teritoriji centralne Srbije zatečni kosovski policajci koji su tada uhapšeni, a potom oslobođeni.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar