Foto:EPA-EFE/ZIPI

Državljani Kosova neće moći da putuju u Španiju bez obzira na odluku o liberalizaciji viza sa zapadnoevropskim zemljama. To su potvrdili i zvaničnici Evropske komisije, koji ovu situaciju pravdaju činjenicom da Španija ne priznaje putne isprave Kosova.

Izvor: RTK2

„Priznavanje putnih isprava je nacionalna nadležnost. Među zemljama Šengena, sve osim jedne priznale su putne isprave Kosova. To znači da će liberalizacija viza za Kosovo omogućiti nosiocima kosovskih pasoša da putuju bez viza u sve zemlje Šengena, osim u jednu“, izjavila je Anita Hiper, portparol Evropske komisije, u pisanom odgovoru, a objavio RTK2.

Španija i još četiri države Evropske unije (Rumunija, Slovačka, Kipar i Grčka) nisu priznale nezavisnost Kosova. Sve ove zemlje, uključujući Španiju, glasale su za liberalizaciju na ministarskom sastanku održanom 9. marta, kada je odluka doneta na nivou Saveta EU.

Odnos Španije prema Kosovu razlog što je rok za ukidanje viznog režima pomeren za 1. januar. Očekivalo se da će početni datum biti 1. decembar ove godine, ali pošto je to period kada Španija predsedava Evropskom unijom, zvanični Madrid je odbio da dozvoli da ta odluka stupi na snagu tokom španskog predsedavanja.

BONUS VIDEO Razgovor predsednika Srbije i ministra inostranih poslova Španije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar