Gradska izborna komisija u Nišu ponovo je odbila sve prigovore opozicije. Iako je prethodno Viši sud usvojio njihove žalbe. Sad se proces ponavlja, opozicione liste ponovo podnose žalbu Višem sudu, a on ima rok od 72 sata da donese konačnu odluku o tome da li će se na dva biračka mesta ponoviti glasanje, od čega zavisi konačni rezultat izbora u ovom gradu.

Kandidat za gradonačelnika liste “Biramo Niš” Đorđe Stanković ovim povodom za Novu kaže da je u međuvremenu Gradska izborna komisija počinila još jedno krivično delo, te da će protiv svih članova na čelu sa predsednicom Danijelom Milićević biti podnete krivične prijave.

Đorđe Stanković, Foto: Filip Krainčanič/Nova.rs

“Suština jeste u tome da ćemo ponovo podneti žalbu Višem sudu i od njih zahtevati istu stvar, a to je da donesu odluku u ovom slučaju. Prošlog puta su oni vratili na odlučivanje Gradskoj izbornoj komisiji. Sad sud mora da odluči, shodno dokazima”, kaže Stanković za Novu i dodaje:

“Ono što je problem jeste činjenica da je GIK napravila novo krivično delo, gde je ono što smo mi utvrdili da su bili višak listića i falsifikat prenebregli, a što je najgore i “ispeglali”, tako da se izrazim. Oni su izbacili taj višak listića i napravili novo krivično delo. Tako će protiv svih predstavnika GIK da bude podneta krivična prijava, naročito protiv predsednice Danijele Milićević koja je bila svedok brojanja tog izbornog mesta 18, kada je uočen višak. Dakle, ona je znala da tu višak postoji, a sad odjednom to ne postoji”.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Problematična je odluka i u vezi biračkog mesta broj 10, gde su rezultati kako navodi Stanković, takođe trebalo da budu oboreni.

“Tu je falsifikovan zapisnik posle izbora, oni su rekli da to što je objavjeno na sajtu GIK u stvari falsifikat. Znači da je falsifikat 6 glasova, a da je original ono što je prethodno pisalo, dakle broj pet. U međuvremenu su ukapirali da taj jedan glas neće da im pravi mnogo veliki problem za Rusku stranku. Bez obzira na to, činjenica da postoji falsifikat mora da obori biračko mesto”, navodi Stanković.

I šta sad?

Sledeći korak je podnošenje nove žalbe Višem sudu.

Foto: Dimitrije Nikolic/ATAImages

“I onda opet teče rok od 72 sata da donese odluku. Šta će i kako će biti videćemo, a videćemo i kakva će naša taktika da bude. U svakom slučaju, nastavljamo pravnu borbu. Međutim, biće tu i još nekih drugih stvari, ali o tom potom”, zaključuje Stanković.

Inače, Gradska izborna komisija je sednicu na kojoj je ponovo razmatrala sve prigovore opozicije zakazala za četvrtak popodne, baš u trenutku dok se igrala utakmica Srbija – Slovenija.

“GIK u Nišu je izabrala jako interesantan momenat da odlučuje o svim našim primedbama“, napisao je Stanković tad na mreži X i dodao da u tom trenutku ima informacije da se preglasavaju sve opozicioni predlozi.

To se i obistinilo. Nekoliko sati kasnije stigla je vest da su svi prigovori ponovo odbijeni.

Podsetimo, opozicija je Gradskoj izbornoj komisiji u Nišu, nakon izbora 2. juna, predala ukupno 36 prigovora i osam žalbi. Kako je rekla predsednica GIK Danijela Milićević većina tih prigovora je odbijeno, kao neosnovano, nepotpuno i nedozvoljeno, a najviše je onih kod koji su odbijeni kao nerazumljivi.

Zatim je opozicija predala žalbu Višem sudu u Nišu, kojima se traži da se ponovi glasanje na biračkim mestima 10 i 18, a to može biti presudno za rezultat izbora u Nišu. U ovom gradu je odnos snaga trenutno takav da SNS ima jedan mandat više, i to onaj koji pripada Ruskoj stranci. Zahvaljujući tome mogu da formiraju vlast.

Viši sud je žalbe opozicije usvojio, a zatim je sve ponovo vraćeno na GIK.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare