Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Gradska izborna komisija (GIK) u Nišu saopštila je noćas da je odbila i odbacila 17 prigovora opozicije, dok su tri prigovora usvojena u celosti, a jedan delimično.

U saopštenju predsednice GIK-a u Nišu Danijele Milićević navodi se da je osam prigovora odbačeno kao neosnovano, a devet prigovora je odbačeno jer su ih podnela neovlašćena lica.

Rešenja GIK objavljena su na internet prezentaciji Republičke izborne komisije.

Viši sud u Nišu Gradskoj izbornoj komisiji vratio je na ponovno odlučivanje ukupno 24 prigovora, ali u saopštenju GIK nije navela obrazloženja za preostala tri prigovora.

Pravni tim koalicije „Biramo Niš“ najavio je juče podnošenje tužbi i krivičnih prijava zbog odbacivanja prigovora opozicije.

PROČITAJTE JOŠ:

Advokatica Dragana Milutinović kazala je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da je GIK odbio čak i prigovore za biračka mesta 10 i 18 u opštini Medijana, gde su napravljene najveće greške.

„Zapanjeni smo da je odbijen i prigovor za biračko mesto broj 18 u opštini Medijana. Koliko smo čuli, oni su otvorili džak, prebrojali glasove i sada je na volšeban, nama neshvatljiv način, nestalo 15 glasačkih listića koji su bili višak“, izjavila je Milutinović.

Ona je kazala da opozicija „neće dozvoliti krađu glasova i prekrajanje izborne volje građana Niša“ i da će „nastaviti da se bori pravnim sredstvima“.

„Imamo na raspolaganju žalbe, pišemo ih odmah po zvaničnom objavljivanju odluka Gradske izborne komisije. Međutim, ovog puta podnosimo i krivične prijave. Insistiraćemo na tome da se otkriju počinioci krađe izborne volje građana Niša“, kazala je Milutinović.

Advokatica Ana Eraković kazala je da će krivične prijave podneti protiv predsednika biračkog mesta broj 10 u opštini Medijana Ivice Stojanovića i protiv predsednice Gradske izborne komisije Danijele Milićević.

„Za biračko mesto broj 10 u Medijani odbijen je moj prigovor kao neosnovan iako se radi o falsifikatu zapisnika. Zapisnik koji mi imamo je original, a u Republičkoj izbornoj komisiji je drugi, sa drugim brojem glasova“, rekla je Eraković.

GIK Foto:TANJUG/ BEOINFO

Prema njenim rečima, članovi Gradske izborne komisije otvorili su džak, prebrojali glasove i utvrdili da Ruska stranka ima pet a ne šest glasova kao što je to upisano u zapisniku koji je objavljen na sajtu Republičke izborne komisije (RIK).

„Uložićemo žalbu sudu. Tražićemo da sud meritorno odluči, a to znači da on utvrdi da se radi o falsifikovanju zapisnika i da je učinjena krađa glasova na biračkim mestima 10 i 18“, rekla je Eraković.

Dodala je da veruje da će sud doneti odluku da se ponove izbori na biračkim mestima broj 10 i 18.

Viši sud ima rok od 72 sata da odluči po žalbama opozcije, ali ne može da vraća prigovore Gradskoj izbornoj komisiji na ponovno odlučivanje.

BONUS VIDEO: N1 Studio Live: Opozicija Niš (21.6.2024)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar