Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovski premijer Aljbin Kurti odgovorio je negativno na zahtev SAD da ukine taksu na srpsku robu jer će to imati velike posledice za Kosovo, piše Gazeta Ekspres, prenosi Kosovo onlajn.

Prema izvorima Gazete Ekspres iz SAD specijalni izaslanik Ričard Grenel trebalo bi krajem nedelje da razmotri situaciju, nakon što sagleda da li je Kurtijeva vlada ukinula taksu ili nije.

Kako saznaje Gazeta Ekspres, Kurti je već negativno odgovorio na američki zahtev.

SAD planiraju da preduzmu mere, a samo povlačenje priznanja nije jedna od opcija „kazne“.

Ne zna se tačno šta će Amerika uraditi, ali suspenzija investicija i drugih aktivnosti koje su pomagale Kosovu 20 godina mogu biti neke od mera.

Isti izvori su za Ekpres rekli da su SAD razočarane sa DSK-om jer nije unapredio obaveze oko dogovora i koordinacije sa SAD-om u vezi sa odricanjem tarifa.

Od Kurtija su ukidanje takse zatražili mnogi visoki američki zvaničnici uključujući američkog državnog sekretara Majka Pompea.

Izaslanik predsednika Donalda Trampa Ričard Grenel uputio je više zahteva za nastavak dijalog između Kosova i Srbije.

Hoti: Kosovo rizikuje da bude izolovano

Potpredsednik prištinske vlade, Avdulah Hoti, iz Demokratskog saveza Kosova, ponovo je danas apelovao na ukidanje, kako je naveo, štetnih taksi na srpske i proizvode iz BiH, zbog koje Priština rizikuje da bude izolovana od međunarodne zajednice, SAD i EU.

Hoti je na svom fejsbuk profilu upozorio da svako odlaganje ukidanje taksi ozbiljno ugrožava pregovaračku poziciju Prištine u dijalogu sa Beogradom i šteti odnosu sa SAD i EU.

„Kosovo rizikuje da bude izolovano. Nijedna naša mera ne može braniti ili unaprediti naš stav ako to ne podrže SAD i EU. Vlada Republike Kosovo trebalo bi da ukine štetne takse i sedne ravnopravno za pregovarački sto…Bilo koja druga alternativa ozbiljno ugrožava budućnost zemlje“, napisao je Hoti.

Hoti ističe i da je uključivanje SAD u dijalog promenilo dinamiku tog procesa.

„Stav sekretara Pompea i stav ambasadora Grenela da je suverenitet Republike Kosovo veoma važan za budućnost regiona i da bi mirovni sporazum između Kosova i Srbije trebalo da rezultira međusobnim priznanjem, garancije su za našu pregovaračku poziciju i naše ciljeve“, naveo je Hoti.

Smatra da bi dijalog sa Beogradom trebalo da vodi vlada koja, kako kaže, nosi politički legitimitet, a ukjlučivanje u dijalog što je pre moguće daje vreme za povoljne razgovore o finalnom sporazumu.

Hotijev stav je podržao predsednik Evroatlantske stranke, Miljaim Zeka koji je zatražio hitno ukidanje taksi na srpske i proizvode iz BiH i poručio da će u protivnom Priština biti izolovana od međunarodne zajednice, SAD i EU.

Zeka je na Fejsbuku podelio Hotijev post uz poruku:

„Ako se to ne dogodi kako kaže profa, vlada pada, Kosovo je izolovano“.

( Kosovo online, Gazeta Ekspress, Tanjug )