Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

U Predsedništvu Srbije večeras se održava ceremonija povodom Dana državnosti, a predsednik Aleksandar Vučić uručuje ordenje zaslužnim pojedincima i institucijama. Na spisku dobitnika su sportsti, književnici, diplomate, profesori, akademci, novinari, glumci, pevači, sportisti...

Aleksandar Vučić se na početku ceremonije obratio okupljenima i tom prilikom je naveo da je Sretenje za srpski narod „crveno slovo“.

„Mnogo toga smo započeli, napravili i završili na Sretenje“, rekao je Vučić.

„Moramo da budemo mudri, ali ne po svaku cenu. Samo jedna stvar ne sme da ima cenu za Srbina, a to je sloboda“, rekao je Vučić i dodao da „niko ne voli male, a neposlušne“, rekao je Vučić u obraćanju okupljenima.

Vučić je u svom govoru naveo da će Srbija čuvati svoje odnose sa Evropom, ali i da „neće gaziti svoje odnose ni sa Rusijom ni sa Kinom“.

Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Što se nas tiče, mi nemamo potrebu da napadamo bilo koga i nećemo. Nama je potrebna Evropa, možda ne i njeno licemerje, ali ne možemo bez nje“, istakao je Vučić.

Među 107 dobitnika priznanja su: bivša kineska ambasadorka u Beogradu Čen Bo, graditelj violina Jan Nemček, Institut za mentalno zdravlje, Radio Beograd, Košarkaški savez Srbije, Klinika za ginekologiju i akušerstvo GAK Višegradska, Muzej grada Beograda, manastir Tumane, pevačica Aleksandra Kovač, zatim ministar u tehničkom mandatu Tomislav Momirović, princeza Katarina Karađorđević, grupa „Kerber“, pevačice Zorica Brunclik i Lepa Lukić, kao i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Zorica Brunclik prima Zlatnu medalju za zasluge od Aleksandra Vučića Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Posthumno je odlikovan proslavljeni trener i košarkaš Dejan Milojević.

Inače, među zvanicama su bili premijerka Srbije Ana Brnabić, zatim ministri u Vladi Srbije, zatim princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, zatim predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, te predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Aleksandar Vučić predaje Karađorđevu zvezdu pevačici Aleksandri Kovač Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Takođe, u zgradi Predsedništva su tokom ceremonije bili izloženi portreti Karađorđa autora Paje Jovanovića i Miloša Obrenovića autora Stevana Todorovića.

***

BONUS VIDEO – Gde otputovati za Dan državnosti?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar