Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic/EPA-EFE/Andrej Cukic

Beogradski odbor stranke Srbija centar (SRCE) zatražila je od Privremenog organa Grada Beograda da obavesti javnost koliko radnika je fiktovno zapošljeno u komunalnim preduzećima, nakon što su dali podršku listi vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) na parlamentarnim izborima u decembru. Navode da je na taj način gradski budžet oštećen za desetine miliona evra

Kako navode iz te stranke, pozivajući se na nezvanične podatke, samo u tri beogradska javna komunalna preduzeća – JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“, JKP „Javno osvetljenje“ i JKP „Beogradski metro i voz”, po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima i ugovorima o radu, ali i dupliranim radnim mestima u sistematizacijama, bez ikakvih kvalifikacija, zaposleno je više desetina estradnih umetnika, starleta, stranačkih SNS botova i drugih „zaslužnih“ građana, koji redovno primaju plate – ali ne dolaze na posao, niti postoji potreba za njihovim angažovanjem.

„Jedini razlog za zapošljavanje tih fantomskih radnika je podrška režimu pre i tokom predizborne kampanje. Na ovaj način budžet Grada Beograda oštećen je za desetine miliona evra“, navode iz stranke SRCE.

Pročitajte još

Oni su Pivremenom organu Grada Beograda uputili zahteve za odgovore na pitanja koji je ukupan broj takvih radnika, koji primaju platu iz budžeta Grada Beograda, a koji su fiktivno zaposleni od 2013. godine do danas u 14 beogradskih javnih komunalnih preduzeća ali i da li je nalog za njihovo zapošljavanje dolazio iz Kabineta gradonačelnika, organa Gradske uprave ili rukovodstva javnih preduzeća i ustanova.

„Podsećamo da je dužnost nadležnih institucija da, zbog eventualne zloupotrebe službenog položaja prema Krivičnom zakoniku Republike Srbije, utvrdi odgovornost svih izabranih, imenovanih i postavljenih lica koji su omogućili i sproveli pljačku novca građana Beograda“, ističu na kraju saopštenja.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar