Ratko Femić
Ratko Femić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zamenik glavnog i odgovornog urednika portala Nova.rs Ratko Femić smatra da Rio Tinto ipak nije najskuplja srpska reč, već je to i dalje Kosovo.

„Da je Rio Tinto najskuplja srpska reč, ne bi toliko često bio u vokabularu onih koji ga zastupaju i koji se bore (protiv). Ne bi nam toliko bio pred očima. Ono što je najskuplja srpska reč, ono što je rizično po vlast, to se sklanja u drugi plan i pokriva se Rio Tintom“, ocenjuje Femić u Novom danu na N1.

Dodaje da teme o Kosovu, iako se slabo čitaju, i dalje izazivaju određenu emociju.

„I dalje je to najskuplja srpska reč, jer se dugo dolazilo i odlazilo s vlasti zbog Kosova“, smatra on.

Kaže i da dok smo gledali predsednika „kao pekara, kao trenera, kao multipraktika koji rešava sve probleme građana saznali smo od Miroslava Lajčaka da je Srbija povukla pismo sa primedbama na Ohridski sporazum“.

Navodi da to nigde nismo mogli da čujemo u glasilima naklonjenim vladi.

„Razumete, jedna tako važna vest, zbog koje smo se onoliko bunili, pričali kako mi imamo neke crvene linije i primedbe na taj Ohridski sporazum. Mislim da je uslov (premijer Kosova) Aljbina Kurtija bio da se to pismo povuče. Dakle, srpska vlada, odnosno srpski predsednik Aleksandar Vučić je ponovo napravio ustupak Aljbinu Kurtiju i povukli su pismo, onako kako je on tražio. A ono što su ustanovili Briselskim sporazumom još pre 11 godina, formiranje Zajednice srpskih opština, niti se desilo, niti će se desiti onako kako su oni to mislili i objašnjavali“, ističe.

Ukazuje da se srbi iseljavaju, da bi završili neki administrativni posao moraju iz Mitrovice da putuju u Rašku, „a ovde se lupa u nacionalne talambase, i zbog toga cela priča o Rio Tintu“.

Upitan da li je to povlačenje primedbi uvod u priznanje Kosova – završni čin, on kaže da završni čin već traje i može još da potraje.

„Ne verujem da će skoro doći do toga, i ne verujem da će neko da potpiše priznanje Kosova, ali se ide ka tome. Kosovo je sve više i više nezavisno, de fakto i jeste nezavisno, imaju svoje diplomate, oružane snage, jake saveznike, ti saveznici su partneri i našoj vladi“, smatra.

A na to da li je onda litijum nebitna tema, on kaže da nije nebitna, „ali jednostavno se uvek igra između dve teme, koja je škakljivija, ovom drugom se pokriva onda.

„U ovom momentu to je bilo Kosovo, jer litijum bi takođe sakrivali da je toliko u ovom trenutku bilo bitno“, ocenjuje.

Na pitanje šta je onda zadatak opozicije, koja će danas imati konferenciju za novinare, na kojoj će izneti svoj zahtev za izmene zakona o rudarstvu, on navodi da stranke koje su se ranije bavile Kosovom, sada ih faktički nema.

Foto: Nova.rs/Video

Smatra da to ćutanje odgovara opoziciji, „da se oni nekim slučajem ne bi bavili tim pitanjem u toj meri, ukoliko dođu na vlast za nekih tri, četiri, pet, deset godina, da kažu, ovo je završena priča, bar se ne bavimo jednim vrućim krompirom, ima ih onoliko“.

Na to da li opozicija radi pravu stvar, ocenjuje da da ona radi neke iznuđene poteze.

„Opoziciji je bilo potrebno ovo neko vreme da se malo konsoliduje posle onog raskola, onog debakla na izborima 2. juna. Građanske inicijative i aktivistički pokreti su tu preuzeli inicijativu, poveli proteste, a opozicija može da organizuje nešto u Skupštini, ali mogu da izvojuju malu pobedu, da se odustane od kopanja litijuma. Bićemo zadovoljni, busaćemo se u grudi, neće biti rudnika litijuma i to će biti dobro, ali sve ostalo što je jako loše, ostaće isto“, zaključuje.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare