Andrej Gnjot Foto: BETAPHOTO/Katarina Sremcevic

Evropski parlament usvojio rezoluciju o političkim zatvorenicima u Belorusiji i političkoj progonu od strane režima. U tekstu dokumenta se, između ostalog, poziva Srbija da se uzdrži od ekstradicije beloruskog novinara Andreja Gnjota i traži od EU i država članica da prate njegov slučaj;

U tekstu Rezolucije, koja je usvojena većinom glasova, navodi se da Evropski parlament izražava zabrinutost zbog progona u egzilu, odnosno zloupotrebe Interpolovih poternica za postizanje ekstradicije političkih protivnika iz zemalja koje nisu članice EU.

„EP poziva Srbiju da se uzdrži od ekstradicije beloruskog novinara Andreja Gnjota i traži od EU i država članica da prate njegov slučaj“, navodi se u tekstu rezolucije koji je objavljen na sajtu Evropskog parlamenta.

PROČITAJTE JOŠ...

U dokumentu se izražava zabrinutost zbog 300.000 Belorusa koji su primorani da napuste Belorusiju od 2020. godine i suočavaju se s političkim progonom u inostranstvu.

U trenucima kad je Evropski parlament donosio odluku o Rezoluciji predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je u poseti Briselu gde je imao sastanak sa šeficom Evropske komisije, Ursulom fon der Lajen. Vučić je tom prilikom poručio da „Srbija ostaje na svom evropskom putu“.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje Višeg suda o izručivanju beloruskog novinara i aktiviste Andreja Gnjota Belorusiji i predmet vratio sudu da ponovo odlučuje.

Gnjot, filmski reditelj koji je igrao ključnu ulogu u organizovanju saveza sportista da se suprotstave diktatorskoj vladavini Aleksandra Lukašenka, priveden je po dolasku u Srbiju prošle godine, nakon što je Belorusija izdala nalog za njegovo hapšenje zbog optužbi za utaju poreza preko Interpola.

Gnjot je proveo sedam meseci u zatvoru u Beogradu pre nego što je u junu pušten u kućni pritvor.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar