Dok se od protesta protiv rudnika litijuma širom Srbije ne odustaje i u trenutku kad se najavljuje novo okupljanje nezadovoljniih građana u Beogradu, ni predsednik Aleksandar Vučić ne odustaje od namere da ovu po vlast opasnu temu zatrpa raznim aferama. Tako je litijum pokušao da "pokrije" medijskim spinom o ugroženosti svog života, zadržavanjem hrvatske pevačice Severine Vučković na ulasku u Srbiju, najavom obilaska Podrinja i otvaranjem kancelarije za razgovor sa meštanima. Na to ide i red asfaltiranja lokalnih puteva, najava o povećanju penzija i minimalca, na posletku, sve premazano slojem jeftine paštete koje je svečano obećao građanima.

Jednog avgustovskog petka sam predsednik Srbije Aleksandar Vučič obelodanio je da je suvlasnik United grupe Dragan Šolak “preko svojih sluga došao na ideju da ga ubije“, da bi dan kasnije porekao da je to rekao. Vučićeva verna saradnica u etiketiranju neistomišljenika, inače predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić ostala je verna tezi o ugroženosti predsednikovog života, pa je da to pokaže smonitirala i kraći film.

Šta se sve radi samo da se ne čuje “Nećeš kopati”

U tom Brnabićkinom uratku, reči kritike na račun vlasti tendeciozno se stavljaju u kontekst napada na Vučića i prikazuju kao krunski dokaz da se poziva na ubistvo predsednika.

Danima je trajala ova medijska drama sa ciljem da javnost zaboravi da je celo leto proteklo u znaku protesta građana protiv otvaranja rudnika litijuma. Sve samo da se što manje čuje huk: “Nećete kopati”.

Policija je na granici satima zadržala hrvatsku pevačicu Severinu Vučković ispitujući je o kritikama koje je izrekla na račun vlasti u Beogradu i zašto je podržala protest protiv rudnika litijuma. Ko je, šta i gde peva, ko je, šta i gde rekao i da li je zbog toga ili ne dobrodošao u Srbiji, bila je nova tema, koja je opet trebalo da zagluši pomenuti huk o kopanju.

Međutim, ni to nije dalo rezultate već je samo zakomplikovalo situaciju otkriviši da Srbija decenijama posle ukidanja verbanog delikta ima spiskove nepodobnih ljudi zbog onog što misle i što kažu o vlasti.

Zato se Aleksandar Vučić sada sprema i na put po Podrinju da sam na licu mesta razreši sve dileme o litijumu. Tamo će premesti kancelariju predsednika Republike na sedam dana.

“Sad ću da idem u koje god selo mi padne na pamet i razgovaram, idem u sela u Podrinju da razgovaram sa građanima”, najavio je Vučić.

I pre ove turneje predsednik države je već obećao nove puteve i reševanje brojnih loklanih problema, najavio je povećanje penzija i minimalca, kao i punu korpu jeftinih namirnica.

Tri korpusa tema

Politikolog Dejan Bursać, saradnik Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, smatra da je jačina letnjeg bunta naroda protiv litijuma svakako iznenadila Aleksandra Vučića.

“Naprednjaci su mislili da nakon dobijenih izbora u decembru i junu imaju legitimitet da guraju priču o litijiumu jer nema izbora na vidiku i da će moći na miru i sa komotnim većinama na svim nivoima vlasti da se bave tom temom”, kaže Bursać za Nova.rs.

Dejan Bursać Foto: Ivan Dinić/Nova

Veruje da su probali da celu priču pokrenu preko leta nadajući se da neće biti većeg otpora građana. Međutim, velika mobilizacija na protestima posebno u unutrašnjosti obrnula je na glavu sve te pretpostavke i Bursać ističe da je Vučiču sada potrebna ozbiljna kontrola štete.

Za ovog politikologa priče o stranim plaćenicima, državnim neprijateljima i ugroženosti života predsednika su već “standardne retoričke i medijske alatke koje Vučić upotrebljava kad su protesti u toku”.

Bursać veruje da je uz ove u igri i još nekoliko tema kojima će SNS pokušati da pokrije antilitijumsku groznicu.

“Prvo je direktno adresirano na sam problem litijuma i za to služi njegov odlazak u Podrinje gde će predstaviti benefite projekta Jadar. Verujem da će se tu najavljivati razni infrastukturni projekti, fabrike, nova radna mesta…”, ističe.

Nikad jeftinija pašteta

Naš sagovornik u tu prvu grupu tema stavlja i priču o socioekonomskom miru, čijim garantom Vučić konstantno želi da se predstavi i to kroz promociju privrednih uspeha zemlje.

Dok je prošle jeseni krunski dokaz sve veće platežne moći građana i sve jeftinih cena bio parizer, ove godine je to pašteta. Upravo je ovaj artikal predsednik izdvojio iz grupe namirnica, čije se pojefinjenje najavio, kao nikad jefitniji jer će sa 55 dinara njena cena pasti na 37 dinara.

Dejan Bursać očekuje da će se pored ovog korpusa tema u javnosti sa namerom da se skrajne problem litijuma na dnevnom nivou pojaviti i brojne fabrikovane političke afere.

“Jedna od njih je svakako rekonstrukcija vlade, koja je nedavno obeležila sto dana. Niko od tih ministara nije stigao da pokaže rezultate, a već se priča o njihovoj smeni. Verujem da će se prorežimski mediji narednih nedelja i meseci baviti značajno ovom temomom kako bi litijum otišao u drugi plan”, naglašava Bursać.

Treći korups priča koje naš sagovornik vidi kao moguće medijske zavese iza kojih će režim pokušati da sakrije priču o rudniku u dolini Jadra su svakako naša nadgornjavanja sa regionom.

“Hrvatska u tim stvarima uvek nekako dođe kao zgodan sparing partner. Te teme uvek služe kako bi Vučič i naprednjaci pokazali da se bore za Srbiju i nacionalni interes i učvrstili se u svom biračkom telu”, zaključuje Bursać.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare