Sledeće nedelje, tačnije 28. avgusta, biće tačno dva meseca otkako je počela serija protesta širom Srbije protiv rudarenja litijuma. Za 1. septembar zakazan je novi protest u Beogradu, ispred zgrade RTS. Ne smiruju se ni ostali gradovi u Srbiji, niti postoji naznaka da će se to desiti. Sudeći prema najavama, postaće samo intenzivnije.

Novi talas demonstracija u Srbiji izazvala je najava otvaranja rudnika litijuma. Protesti su organizovani u više od 30 gradova u Srbiji, u kojima je na ulice izašlo i po nekoliko desetina hiljada ljudi.

Prvi je održan u Loznici, 28. juna. A onda su krenuli i drugi gradovi, u kojima se pojavio nemali broj ljudi. Pogotovu uzmajući u obzir činjenicu da je leto i da je veliki broj građana na godišnjim odmorima van zemlje. Primera radi, prema Arhivi javnih skupova, samo u Ivanjici je na proteste 19. avgusta izašlo oko 350 ljudi, što bi bilo jednako skupu od čak 43.000 ljudi u Beogradu. U samom Beogradu, na ulicama je 10. avgusta bilo više od 100.000 ljudi.

I tu nije kraj.

Proteste imamo gotovo svakodnevno u nekom gradu Srbije, a novi u Beogradu Eko straža je zakazala za 1. septembar ispred zgrade Radio-televizije Srbije u 19 sati.

Aktivistkinja Eko straže Aleksandra Bulatović rekla je da će se protestovati ispred zgrade javnog servisa zbog neadekvatnog izveštavanja te medijske kuće o tome šta se dešava u eko-aktivizmu i šta se sve događa eko-aktivistima.

“Jedan od naših zahteva biće da nam se omogući da, u programu uživo, govorimo o tome”, istakla je ona.

Građanski bunt protiv litijuma očigledno se ne smiruje, a među ekološkim aktivistima i političarima koji podržavaju proteste, veruje se da će oni na jesen biti nastavljeni još jačim intenzitetom.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

U svetlu svih ovih događaja, pitali smo sociološkinju Milicu Vesković Anđelković koliko su aktuelni protesti protiv Rio Tinta u Srbiji važni građanima, i šta je tačno, generalno gledano, odlučujući faktor koji utiče na dugotrajnost ovog talasa masovnih skupova.

“Problematika rudarenja litijuma, s obzirom na to da se radi o procesu koji nije ekološki verifikovan, zabrinjava ogroman broj građana Srbije bez obzira na socijalni i obrazovni status. Da je došlo do iskopavanja litijuma u nekoj razvijenijoj zemlji Evropske unije sa visokim ekološkim standardima, naši građani bi bili mnogo manje zabrinuti. Ovako, sve doživljavaju kao izvođenje potencijalno opasnog biološkog eksperimenta kod nas. To je razlog što je veliki broj građana, nezavisno od političkih ubeđenja za njih zainteresovan”, rekla je Vesković Anđelković za Novu i dalje navela:

“Građani celu stvar doživljavaju kao vitalno egzistencijalno pitanje. To je motiv odlaska na proteste, koji je pridodat prirodnom porivu zaštiti sebe i svoje porodice. Takva motivacija je garant dugotrajnosti protesta. To vlast najviše i brine, pa pokušava da u sve ubaci lažnu geopolitičku priču i izmišlja nekakvu obojenu revoluciju”.

Ni vlast ne odustaje

S druge strane, ni vlast ne posustaje od svoje namere, a tome u prilog ide činjenica da je Rio Tinto, uprkos tome što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić građanima obećao da rudarenja neće biti naredne dve godine, već raspisala oglase za posao. To je javnosti obelodanila potpredsednica SSP Marinika Tepić.

Sudeći prema onome što smo dosad videli, izgleda da je pred nama “vruća jesen”.

Podsetimo, opšte nezadovoljstvo građana kada je reč o litijumu, dodatno je podstaknuto odlukom Ustavnog suda u kojoj je Uredba o obustavljanju projekta Jadar proglašena neustavnom, kao i posetom nemačkog kancelara Olafa Šolca Srbiji, kada je potpisan Memorandum o razumevanju između Srbije i EU o partnerstvu u oblasti održivih sirovina, električnih vozila i lanaca proizvodnje baterija. Tim memorandumom, Srbija je direktno dobila podršku EU da pokrene čitavu priču oko kopanja litijuma.

Protest-protiv-iskopavanja-litijuma-100824-Foto-Goran-Srdanov00-22-1024×683-1.jpg

Počeli su protesti, a istovremeno je vlast krenula u obračun sa ekološkim aktvistima. Na desetine njih privedeno je na ulici, u svojim stanovima, na aerodromu…

Policija je 17. avgusta iznenada pretresla stan i oduzela mobilni telefon Zorani Crnojević, aktivistkinji iz Vršca, koja je u petom mesecu trudnoće. Još jedan takav slučaj ispitivanja i privođenja dogodio se istog dana u Vranju, kada su Dragana Antića, profesora geografije iz Vranja i odbornika Ekološkog ustanka policajci, prema njegovim rečima za Nova.rs, “bukvalno pokupili sa ulice i ubacili u auto”, a nakon toga mu pretresli stan.

Tu nije bio kraj, pa je Srpska napredna stranka nakon toga izdala saopštenje u kojem traži da prosvetna inspekcija preispita njegovu podobnost za rad sa učenicima.

Tim povodom, Antić je izjavio sledeće:

“Ispitivali su me o tome da li planiram da organizujem proteste i blokade. Odgovorio sam policajcima da ništa nisam planirao, i da čak nisam ni bio na protestu u Vranju 10. avgusta jer sam bio na letovanju u Grčkoj. Rekao sam im da planiram da se pojavim na svakom protestu i blokadi, ali da ne planiram da ih organizujem, valjda ima neko mlađi koji bi to radio. Bilo ih je malo sramota što to rade, ako imaju uopšte stida. Govorili su mi da se ne sekiram, da ovo ništa nije strašno, i da oni ovo moraju da urade po naređenju i da će kasnije da mi pretresaju stan”, kazao je Antić i dodao da su ga ispitivali i o Eko straži, jer je dan ranije podelio njihovu objavu u kojoj se najavljuju blokade i protesti u septembru.

Zbog ovog i niza sličnih slučajeva privođenja širom Srbije, organizator protesta iz udruženja Ne damo Jadar Zlatko Kokanović rekao je da ko god je učestvovao u organizaciji protesta prošao kroz neki vid proganjanja.

Zlatko Kokanović Protest protiv rudarenja litijuma Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„Videli smo da je u zadnjih mesec dana 30, 40 aktivista privođeno, neki su zadržavani po 24 sata, neki i duže, bili su im po kratkom postupku određivani pritvori, pa su posle najavljenih protesta pušteni na slobodu. Očigledno je da vlast hoće da prebaci ovu ekološku priču i borbu protiv rudarenja litijuma i bora na politički teren, učitavajući da aktivisti spremaju državni udar;: Svima se na teret stavlja rušenje ustavnog poretka, a u suštini mi branimo ustavni poredak jer su oni prekršili sva Ustavom zagarantovana prava građana“, rekao je Kokanović.

Uprkos svemu ovome, čini se da ovakve mere vlasti, umesto da zastraše, dodatno raspiruju bunt protiv litijuma.

BONUS VIDEO: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare