Vladimir Putin i Aleksandar Vučić Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Dvojica svetskih lidera za svega nekoliko dana ogolili su "politiku dve stolice" predsednika Srbije Aleksandra Vučića, iznoseći detalje o gorućim temama kao što su rat u Ukrajini i odnos Srbije prema Rusiji. Prvi je to učinio francuski predsednik Emanuel Makron i to usred Beograda, rekavši da je za njega važno to što je Srbija slala municiju u Ukrajinu. Nije prošlo mnogo vremena, a predsednik Rusije Vladimir Putin tokom sastanka sa Aleksandrom Vulinom je otkrio da je Vučiću uputio poziv na sastanak.

U centru pažnje prošle nedelje bila je poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji. Iako je glavna tema režimskih medija bila nabavka „rafala“ za 2,7 milijarde evra, mnogima nije promaklo kako je francuski kolega Aleksandra Vučića razotkrio neprijatne detalje, govoreći o temi o kojoj predsednik Srbije izbegava da govori – odnosu zvaničnog Beograda prema ratu u Ukrajini.

Kako je Makron rekao, za njega je jako važno to što je Vučić preduzeo hrabre odluke, među kojima je i slanje municije u Ukrajinu.

Emanuel Makron i Aleksandar Vučić Foto: Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

“Da se sad samo nadovežem na ovo pitanje vezano za sankcije. Tu mi ne dajemo nikakve lekcije. Znači, mi to koordinišemo. Da je Srbija u Evropskoj uniji, mi bismo rekli: ‘Kako onda ne uvodite sankcije Rusiji?’ Ali, Srbija nije u Evropskoj uniji, suverena je i donosi samostalno tu odluku sama, i to je jako dobro. Ali ono što sam ovde takođe primetio, to je da je predsednik preuzeo jako hrabre odluke vežane za njegov angažman sa Evropljanima, humanitarna pitanja, municije, vezano za rat u Ukrajini, odbranu“, rekao je Makron u Beogradu.

A od Putina – poziv za BRIKS

Nije prošlo ni nedelju dana i još uvek su se slegali utisci nakon sastanka Vučića sa Makronom, nizale su se ocene da je Srbija nikad bliža Zapadu, a onda je usledio Putinov „kontranapad“ i hladan tuš za Vučića. Naime, na adresu srpskog predsednika stigao je poziv za učešće na sastanku zemalja BRIKS-a, što izvesno  neće prijati ušima Vučićevih zapadnih partnera.

PROČITAJTE JOŠ

Naime, Putin je razgovarao sa potpredsednikom srpske Vlade Aleksandrom Vulinom na marginama Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku. Srpski ministar preneo je ličnu poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Međutim, ni Putin nije ostao praznih ruku, te je i on preneo pozdrave Aleksandru Vučiću, tako otkrivajući da je on uputio poziv Vučiću da učestvuje u događaju koji će održati u okviru sastanka lidera BRIKS-a.

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

„Prenesite pozdrave predsedniku Vučiću. Čekamo ga na događajima u okviru sastanka lidera BRIKS u Kazanju u formatu BRIKS ‘autrič’. Poslali smo vam poziv, nadam se da će ga gospodin predsednik prihvatiti“, rekao je Putin.

Podsetimo, list Fajnenšal tajms (Financial Times) objavio je 23. juna procene da je Srbija indirektno, preko drugih zemalja, od početka rata u Ukrajini, toj zemlji izvezla municiju u vrednosti od oko 800 miliona evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, komentarišući ovde navode, da je sve izvezeno dozvoljenim „end juzerima“ (krajnjim korisnicima), dok je govoreći o svom odnosu sa Vladimirom Putinom naveo da se nisu čuli duže od dve godine.

Ko zna, možda baš sastanak u Kazanju bude prilika da se obnovi kontakt… Ako partneri sa Zapada ne budu imali nešto protiv.

BONUS VIDEO: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare