Foto: Instagram/buducnostsrbijav

Drugi je dan posete Srbiji francuskog predsednika Emanuela Makrona. On je u društvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Miloša Vuevića obišao stalnu postavku Galerije Matice srpske, u kojoj je izložena nacionalna umetnost Srbije od 18. do 20. veka. Oni će obići i kompaniju "Šnajder elektrik" u Novom Sadu. Na kraju posete, prisustvovaće otkrivanju ploče povodom završetka radova na modernizaciji aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu.

Direktorka Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski predstavila je gostima najznačajnija umetnička dela izložena u Galeriji.

„Da bismo razumeli budućnost, moramo da razumemo našu prošlost. Počeli smo prvo sa prikupljanjem porteta znamenitih Srba, kao i umetnička dela koja predstavlaju istoriju našeg grada“, rekla je ona tokom obilaska.

Predstavila je neke od najstarijih slika u kolekciji iz 18. veka.

PROČITAJTE JOŠ

Makron i Vučić bili su u prilici da vide vredna dela poput slike Miloša Obrenovića kako jaše na konju, Dositeja Obradovića, čuvenu sliku Save Šumanovića – Mornar na molu, sliku Paje Jovanovića – Proglašenje Dušanovog zakonika…

„Uskoro očekujemo postavljanje izložbe ispirisane francuskom umetnošću“, najavila je Palkovljević Bugarski i rekla Makronu da je Matica srpska sjajno mesto za promociju francuske kulture, javio je Tanjug.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare