Aleksandar Vučić u UN Foto:ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je održao govor na zasedanju Generalne skupštine UN i tom prilikom je citirao Mahatmu Gandija, govorio kako Srbija, koji je opisao kao "mesto slobode i pravde", nije sluga ni SAD ni Rusije. Ipak, prema mišljenju Dragana Popovića iz Centra za praktičnu politiku za Nova.rs, ovaj "snažan govor" nikako nije bio upućen inostranim predstavnicima u UN već domaćem javnom mnjenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u svom dugo najavljivanom govoru na zasedanju Generalne skupštine UN štošta pomenuo. Između ostalog, citirao je i Mahatmu Gandija, i rekao kako naša država, kao mesto gde „postoji sloboda i pravda“, poštuje principe UN.

„On je rekao da ne postoji put ka miru, mir je put. U tom duhu obraćam vam se u ime Republike Srbije, zemlje slobode i pravde. Uprkos globalnim izazovima, istrajava u očuvanju principa UN i međunarodnih zakona“, rekao je on.

Istakao je i da, „kada govorimo o trenutnom stanju, situacija u svetu deluje teže i mračnije nego pre godinu dana“.

PROČITAJTE JOŠ....

„Danas, čovečanstvo se oslanja više na tehnologiju nego na čovečanstvo. Govorimo o konfliktima koji dovode do žrtava, Srbija i srpski narod duboko saosećaju i dele tugu za sve živote izgubljene u konfliktima širom sveta, na Bliskom Istoku i Ukrajini, neoprostivo je da u 21. veku govorimo o deci koja su umrla u sukobima“, rekao je predsednik Srbije pred nekolicinom inostranih zvaničnika.

Međutim, govor se nije time završio. Naime, Vučić se dotakao i aktuelnog predmeta polemike ovih dana – na čiju stranu naša država više naginje, Istoku ili Zapadu.

Foto:TANJUG/TANJUG VIDEO

„Pitam vas, dragi predstavnici i prijatelji, šta mi kao male slobodarske zemlje možemo da radimo, danas u svetu svi pričaju u Ukrajini, niko ne sme da priča o Srbiji. Mi nismo sluge ni Rusije, ni SAD, imamo svoju sopstvenu politiku i svoje interese“, izjavio je on.

Dosta je jakih reči izgovorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jakih reči koje su odzvanjale salom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. A kako je ranije napisao na svom Instagramu, pred svoje izlaganje u pomoć mu je pritekao i bivši teniser Janko Tipsarević, koji ga je naučio kako da smanji „nervozu i izbori se sa tremom pred sutrašnje obraćanje“.

Sve ovo upućuje na jednu činjenicu koja se, prema mišljenju naših sagovornika, po ko zna koji put potvrđuje – reč je performansu Vučiću koji služi kako bi se poslala poruka građanima Srbije, preciznije svojim biračima.

Popović: Ovo je politički marketing, kao i sve drugo što Vučić radi

Kako Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku smatra, sve što Vučić radi je zasnovano na predumišljaju kako će to uticati na njegove birače hiljadama kilometrima dalje od Njujorka. Stoga, dodaje, ovo je bila „jedna od tih prilika gde je poslao sliku da je neka vrsta novog Tita, koji balansira između Istoka i Zapada“.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

„Baš iz tog razloga, predsednik Srbije koristio je bombastične fraze i pominjao Rusiju i Ameriku, iako to nije bila niti tema niti opcija. Mislim da nema nikakve sumnje da su takvi govori, i to posebno sa tako visoko pozicioniranih, zvaničnih mesta, upućeni upravo građanima Srbije, a ne inostranim predstavnicima. Ovo je politički marketing, kao i sve drugo što Vučić radi“, rekao je Popović za Nova.rs.

Sa druge strane, dalje dodaje, inostranim zvaničnicima koji su prisustvovali Vučićevom govoru te reči suštinski ne znače mnogo.

„Ako je nešto stiglo do stranaca, to je ono što Vučić neprestano ponavlja“

„Inače takva zasedanja su gotovo uvek prazna, osim kada govore predsednici Rusije, SAD i slično. Nije Aleksandar Vučić imao nikakvog razloga da lično ode tamo i da drži taj govor, već je otišao da sa tog mesta uputi jednu upečatljivu vizuelnu poruku. Strancima je, čak i ako je nešto došlo do njih, to je ono što Vučić neprestano ponavlja – da pokušava da sedi na dve stolice, da je u teškoj situaciji i da ga pritiskaju sa svih strana, zbog čega ne može da se odupre tome i uvede sankcije Rusiji jer ima veliki pritisak iznutra i tako dalje“, kazao je Dragan Popović.

Foto:TANJUG/TANJUG VIDEO/

Podsetimo, u trenutku kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao reč za govornicom, sala Generalne Skupštine bila je poluprazna. Ovaj govor, „tako snažan“, nije mnogo predstavnika država iz celog sveta imalo priliku da čuje.

Inače, ovih dana predsednik održao je više bilateralnih sastanaka u Njujorku, a takođe je pre dva dana uručio odlikovanja ruskim diplomatama u UN.  Kako je napisao na svom Instagramu, ordenje je uručio zbog pomoći koju je dobio prilikom rasprave o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare