Dragan Đilas Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Aleksandar Vučić treba da podnese ostavku. To bi bio častan potez zbog apsolutnog odbijanja građana Srbije da prihvate njegovu politiku iskopavanja litijuma. Nikakav referendum o smeni predsednika nije predviđen ni Ustavom ni zakonom, samim tim nije ni moguć, kaže lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

„Uostalom, Vučić je sam rekao da njemu nije važno da li će otići sa funkcije sada ili 2027. godine. Pošto njemu nije važno da li je predsednik, a građanima je mnogo važno da nije, najbolje je da podnese ostavku i prihvati činjenicu da mu narod ne daje podršku za politiku koju je želeo da sprovede, kaže Đilas i dodaje:

„Umesto budalaštine sa referendumom o smeni predsednika, neophodno je odmah početi sa radom na izmeni izbornih uslova u skladu sa preporukama ODIHR-a i uz prisustvo predstavnika misije OEBS-a i Evropskog parlamenta. Po završetku tog procesa neophodno je, u skladu sa zahtevom opozicije od 18. decembra 2023. godine, ponovo održati izbore.

On smatra i da nijedno obećanje Vučić ai Vlade nije nikakva garancija.

„Imajući u vidu količinu laži koje je u životu izgovorio Aleksandar Vučić, od toga da se neće kandidovati za predsednika Srbije do toga da se odustalo od projekta Jadar, jasno je da nijedno obećanje ili odluka Vlade i Aleksandra Vučića nije garancija građanima Srbije da do iskopavanja litijuma neće doći. Jedina garancija za to, ali i za izgradnju društva zasnovanog na pravim vrednostima, je smena naprednjačke vlasti“, zaključuje Đilas.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare