Premijer Poljske Donald Tusk iduće srede dolazi u posetu Beogradu, baš u trenutku kad se u Kazanju održava Samit BRIKS, na koji predsednik Aleksandar Vučić neće otići. Uprkos pozivu ruskog predsednika Vladimira Putina. Sve to, prema mišljenju sagovornika Nove, nije slučajno, već je vrlo jasna poruka Moskvi.

Svi, ili bar dobra većina građana Srbije, još se seća rečenice kojom je Alekssandar Vučić odbio poziv Vladimira Putina da prisustvuje Samitu BRIKS.

“Gužva u šesnaestercu”, poručio je Vučić, pravdajući se važnim posetama.

Ta važna osoba je premijer Poljske Donald Tusk koji će u Beogradu boraviti 23. i 24. oktobra.

S jedne strane Tusk, s druge Putin. Sagovornici našeg lista kažu – ništa nije slučajno.

Proevropski političar i veliki kritičar Moskve

Štaviše, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić uverena je da je sve pripremano duže vreme, kako bi se Aleksandru Vučiću omogućila odstupnica.

briselski pregovori jelica minić
Jelica Minić / Foto: Medija centar Beograd

“Predsednik Tusk je vrlo značajna evropska politička figura i njegova poseta Srbiji zaista mnogo znači. Međutim, nema sumnje da je ova koincidencija sa Samitom BRIKS promišljena i da to omogućava na neki način srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću da ga izbegne”, kaže Minić za Novu .

I to zbog čoveka koji je poznat po vrlo oštrim rečima na račun Rusije i Vladimira Putina.

“Što se tiče Tuska, on je bio predsednik Evropskog saveta i pripada evropskim partijama desnog centra – Evropska narodna partija u Evropskom parlamentu. On je vrlo eksplicitni protivnik ekstremne desnice u svim zemljama EU. Protiv te političke opcije se borio i u Poljskoj i pobedio. U ovom kontekstu važno je napomenuti i da je Poljska tokom organizacije samita Berlinskog procesa u Poljskoj u Poznanju, vrlo mnogo radila na upoznavanju situacije u Srbiji, jer nije bila ranije mnogo angažovana i mnogo zainteresovana za ovaj region”, navodi Minić.

Uverena je da je poseta Tuska Beogradu, upravo u ovom trenutku i svojevrsna poruka Vladimiru Putinu.

“Imajući u vidu da je sve prisutnija tema da je Balkan potencijalno žarište, s ciljem da se skrene pažnja s rata u Ukrajini. Mislim da su to teme koje će se sigurno naći na stolu. Potrebno je naglasiti i da je Poljska evropska zemlja koja najviše ulaže u vojnu industriju i u sektor odbrane. Ona je, takođe, jedan od stubova NATO saveza u Evropi”, zaključuje Minić.

Od čuo sam se s Putinom, do nisam se čuo s njim

Politikolog Aleksandar Ivković kaže da je simptomatično i to što se Vučić pre rata u Ukrajini hvalio koliko puta se sreo sa ruskim predsednikom, a u poslednje vreme ističe koliko dugo se nije sreo i čuo s Putinom.

Aleksandar Ivković, portal European Western Balkans. SNS ISTRAŽIVANJA. Rezultati istraživanja za nastavak evropske podrške, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Aleksandar Ivković Foto: Nova S

“To je uradio, recimo, na nedavnom GLOBSEC forumu u Pragu. On definitivno pravi geopolitički zaokret ka Zapadu – po pitanju oružja Ukrajini, kupovine naoružanja za Srbiju, energetike, litijuma – ali, naravno, dosta toga se dešava iza scene, dok se u pro-vladinim medijima potenciraju priče poput toga da je „izbacio“ sankcije Rusiji iz Dubrovačke deklaracije, kako bi se zadržala naklonost pro-ruskih glasača. Prema tome, poseta Donalda Tuska je definitivno samo izgovor. Da je Vučić želeo da se vidi sa Putinom, našao bi način”, kaže Ivković za Novu.

Kada je reč konkretno o poseti Tuska, Ivković smatra da je njegov odnos s Vučićem prošao kroz bar dve faze.

“Tusk je jedno vreme bio predsednik Evropske narodne partije, u kojoj je Srpska napredna stranka pridruženi član, i u tom svojstvu je davao snažnu podršku Vučiću – čak i tokom bojkotovanih izbora 2020, što je izazvalo brojne negativne reakcije. Nakon početka rata u Ukrajini, nismo imali ni približno tu vrstu javnog iskazivanja prijateljstva, verovatno i zbog odluke Srbije da se ne uskladi sa sankcijama Rusiji. Znamo da Poljska smatra Rusiju egzistencijalnom pretnjom”, navodi Ivković i zaključuje:

“Međutim, siguran sam da će poseta Tuska proteći u uglavnom konstruktivnom tonu i da će i njemu Vučić iza zatvorenih vrata predočiti načine na koje se usklađuje sa Zapadom. Moguće je da će Tusk isticati temu neophodnosti odvajanja od Rusije više od drugih zvaničnika koji su posetili Srbiju prosto zato što je ta tema Poljskoj veoma važna, ali verujem da će to uglavnom ostati na retoričkom nivou”.

“Ne želim nikoga da plašim…”

Od početka rata u Ukrajini, a u poslednjim mesecima vrlo intenzivno, Donald Tusk govori o tome da se proevropski političari moraju odlučno pozabaviti jačanjem ekstremne desnice u Evropi.

On uporno upozorava i na to da se rat u Ukrajini može proširiti. U martu je upozorio da je Evropa ušla u „predratnu eru“ i da ako Ukrajina bude poražena od Rusije, niko u Evropi neće moći da se oseća bezbedno.

„Ne želim nikoga da plašim, ali rat više nije pojam iz prošlosti“, rekao je tada.

Apelujući na hitnu vojnu pomoć Ukrajini, on je upozorio da će naredne dve godine rata sve odlučiti:

“Živimo u najkritičnijem trenutku od završetka Drugog svetskog rata“, poručio je Tusk.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare