Olaf Šolc i Aleksandar Vučić Foto: M.A./ATAImages

U narednih mesec dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. Biće to njihov drugi susret za svega tri meseca. I dok Vučić "odlučno" demantuje navode da će sa Šolcom razgovarati o litijumu, spoljnopolitički komentator Boško Jakšić za Novu ocenjuje da je cilj susreta popravljanje nemačko-srpskih odnosa koji su narušeni, a jedna od nezaoblizanih tema biće i Kosovo.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će u narednih mesec dana imati niz sastanaka, među kojima je i sastanak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom sa kojim će, kako je je rekao, razgovarati o važnim temama za Srbiju.

Aleksandar Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara u Ženevi kako komentariše izjavu predstavnika opozicije da pre skupštinske rasprave o litijumu, koja je zakazana za 7. oktobar, on mora da ide u Nemačku da se konsultuje sa Šolcom o tome kako će se realizovati projekat „Jadar“.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ / nr

„Sednica je trebalo da bude u ponedeljak. A oni znaju da u Nemačkoj prvo imate neki događaj u Hamburgu, pa imate Berlinski proces i oni to znaju – svake godine u oktobru to imaju. Pričaju da mora neko da ode do Šolca, a ne tiče se te teme uopšte“, rekao je Vučić.

Istakao je da se sa nemačkim kancelarom konsultuje o drugim važnim temama i dodao da je u planu da u narednih mesec dana sa Šolcom obiđe Saksoniju.

„Ne konsultujem se sa Šolcom oko toga, nego oko drugih stvari koje su važne za našu zemlju. Kad se ne viđam sa Šolcom, onda sam izolovan, a kada se viđam sa Šolcom i Makronom valjda radim iza leđa svom narodu. Ja nikad ne radim iza leđa svom narodu“, poručio je Vučić.

Olaf Šolc i Aleksandar Vučić Foto:MICHAEL KAPPELER / AFP / Profimedia

Nemački kancelar Olaf Šolc u Srbiji boravio je sredinom jula ove godine. Šolcova poseta usledila je samo nekoliko dana nakon što je Vlada Srbije donela odluku o ponovnoj primeni Uredbe o projektu „Jadar“, posle odluke Ustavnog suda koji je proglasio neustavnim prethodnu uredbu vlade kojom je van snage stavljena uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije minerala jadarita „Jadar“.

Tada je ordržan i Samit o održivim sirovinama na kom je naše zemlja sa EU potpisala Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Popravljanje narušenih odnosa

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić u izjavi za Nova.rs kaže da veruje da litijum ne mora da bude tema novog susreta Šolca i Vučića.

„Ta stvar je završena. Dakle, potpisan je memorandum i pisani dokument o kritičnim sirovinama i to je to, nema potrebe više da se razgovara o tome“, kaže Jakšić.

Sagovornik Nove ocenjuje da je predsedniku Srbije važnije da popravi odnose sa Nemačkom.

Boško Jakšić Foto:FoNet/Milica Vučković

„Među vodećim silama Evropske unije, Srbija je najslabije odnose imala sa Nemačkom. Pre svega, zahvaljujući politici zelenih koji su koalicioni partneri Šolcu. Analena Berbok ne krije koliko lično ne podnosi Vučića i njegovu politiku. Odnosi Nemačke i Srbije bili su na izuetno niskom nivou poslednje decenije, a Vučiću mora da je stalo da ima dobre odnose sa Nemačkom, bez obzira što ona više nije onako ubedljiv lider EU kao što je bila u vreme Angele Merkel“, navodi Jakšić.

Naš sagovornik dodaje da se oko konkretnih stvari, koje su Vučiću najvažnije, poput trgovine i investicija nije ništa promenilo.

On ne bi ni išao na ovaj sastanak ukoliko bi mu nemački kancelar držao pridike o demokratiji. Šolc to neće raditi, tako da je njihov susret poptuno u funkciji popravljanja i normalizacije odnosa koji su narušeni“, smatra Jakšić.

Kosovo neizostavna tema

Na pitanje da li bi jedna od tema na stolu moglo biti i Kosovo, saogovornik Nove kaže da će se to verovatno desiti.

PROČITAJTE JOŠ

„Tu će Vučić čuti kancelarov zahtev da započne sprovođenje francusko-nemačkog plana. Nemačka je zajedno sa Francuskom ključni evropski akter kad je Kosovo u pitanju, ali i za put normalizacije koji je zamrznut još od Ohrida. To toga su doveli jednostrani potezi Aljbina Kurtija, ali i nezainteresovanost Beograda da sprovede neke stvari koje su usmeno prihvaćene. Beograd se i dalje ponosi time što odvraća neke zemlje od priznavanja nezavisnosti, kao što je na primer Palau. Da bi se izašlo iz tog jednog pogubnog statusa kvo, Nemci sada mogu da traže:

‘Gospodine Vučiću, mi ćemo sada da se pobrinemo za Kurtija, a vi ispunjavajte vaše obaveze, jer je to jedini način da dođe do normalizacije'“, napominje Jakšić.

Između dva susreta čuli se telefonom

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, telefonom se čuo sa Olafom Šolcem, nemačkim kancelarom, iz Loznice, gde je na šest dana izmestio svoj kabinet početkom septembra.

„Razgovarali smo i o sve većim izazovima u pogledu energenata i budućnosti energetske diversifikacije“, objavio je Vučić tada na Instagramu uz informaciju da se čuo sa Šolcom.

„Izrazio sam veliko interesovanje za litijumski projekat u Saksoniji, koji ima za cilj da promoviše odgovorne rudarske prakse i podrži prelazak na zelenu energiju. Naglasio sam da bi razmena iskustava i znanja mogla da otvori put za inovativne pristupe ekstrakciji litijuma koji daju prioritet zaštiti životne sredine i angažovanju zajednice“, rekao je Vučić Šolcu.

Vest o susretu predsednika Srbije i kancelara Nemčke objavljena je ubrzo pošto je doneta odluka da Skupština Srbije diskutuje o iskopavanju litijuma 7. oktobra.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare