Godinama unazad vlast u Srbiji, a pre svega predsednik Aleksandar Vučić, kao glavnu temu za “pumpanje” nacionalizma koristio je Kosovo. A onda je došlo do preokreta, pa je već nekoliko meseci sav fokus na Republici Srpskoj. Prvi Svesrpski sabor koji je u subotu održan u Beogradu trebalo je da bude “veliki poziv” na još jedno ujedinjenje svih Srba u odbrani nacionalnih interesa. Zapravo je samo “zabava za široke narodne mase i jeftin nacionalizam bez suštine i poente”, kažu sagovornici Nove.

Nije nikakva novina da se neke unutrašnje političke krize u Srbiji rešavaju tako što se “zakuva” neka nova, ali na nacionalnom nivou.

Dugo je KiM bio glavna tema kojom je vlast skretala pažnju sa problema. Dok se predsednik Srbije Aleksandar Vučić borio za Kosovo u Briselu, Prištini je dato mnogo toga. Potpisan je Briselski sporazum, pa Vašingtonski, prihvaćen je i onaj Ohridski… Kosovskim vlastima dati su pravosuđe i policija, Priština je dobila svoj pozivni broj, građani sa kosovski ličnim kartama i registarskim oznakama na tablicama automobila neometano ulaze u Srbiju. Srbi koji žive na severu KiM ostali su i bez dinara. I tako u nedogled…

Pred svaki od ovih ustupaka koje je činila srpska vlast imali smo krizu, barikade, sukobe, podizanje aviona, gomilanje vojske tik uz administrativnu liniju.

“Jedinstvo doveka”

Sad kad je ostalo samo formalno priznati nezavisnost Kosova, potrebno je hitno skrenuti pažnju građana sa ovog poraza i naći im novu nadu… A to je već mesecima Republika Srpska. Svesrpski sabor pod sloganom „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“, tokom kojeg su dve Vlade usvojile zajedničku „Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda“, samo je potvrda toga.

PROČITAJTE JOŠ:

Tu je bilo sve i tu su bili svi. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, patrijarh Porfirije, obe Vlade, zastave, molebani, vatrometi i jake reči koje pozivaju na još jednu borbu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sačekali su patrijarha srpskog Porfirija Foto:TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

“Danas je postignut dogovor o srpskom jedinstvu, koji neće trajati jedan dan ili dva meseca, već će trajati doveka. Niko više neće moći da uništi srpsko jedinstvo! I niko više neće moći da pravi korake nazad”, poručio je Aleksandar Vučić i dodao da nam se više nikada ne smeju ponoviti barikade na Drini

„Svaki ministar u vladi Srbije, ubuduće, prvo mesto gde će ići biće Banjaluka, a ne neko drugo. Svaki ministar u vladi Srpske prvo mesto gde će ići biće Beograd. Sada će ekskurzija ići u Republiku Srpsku, kao što će iz Republike Srpske ići u Srbiju, pa kad upoznamo Srbiju i Srpsku, onda možemo da upoznajemo i svet”, poručio je predsednik.

I tako… Dogodine u Banjaluku, umesto u Prizren.

Zabava miliona

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam kaže da je Dodik godinama održavao živom ovu priču za potrebe Beograda.

Foto: N1

“Još za vreme demokrata, Vojislav Koštunica je pričao ako se izgubi Kosovo, onda je tu Republika Srpska. To je bila priča i za strance, ali i za domaću javnost, a Milorad Dodik je tu sve vreme, da odrađuje taj deo posla. Da šalje poruke kako gubitak Kosova praktično znači odvajanje Republike Srpske od BiH i pripajanje Srbiji. On je za sve ove godine svojim izjavama praktično doveo do besmisla postojanje Bosne i Hercegovine. Iako i on i Vučić dobro znaju da to niko neće dozvoliti, da se otvori novo žarište na Balkanu. Jer, svi znamo kako je mirno razdruživanje jednom izgledalo…”, kaže Popov za novine “Nova”.

U okviru te priče je, dodaje on, jeste i ona o srpskom svetu koju propagira potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin, a pozadina svega je sledeća:

“Priča o Svesrpskom saboru služi i da se skrene pažnja sa svih aktuelnih nepodopština vlasti oko izbora, oko prekrajanja volje građana u Nišu, na Novom Beogradu i još nekim beogradskim opštinama. Potrebno je skrenuti pažnju javnosti i s Kosova gde su učinjeni svi ti ustupci, gde je prihvaćen Ohridski sporazum, gde su date tablice, dinara, opštine… Znači, da sve to trenutno zaboravimo i da se ujedinimo oko nacionalnih tema koje nam vlast servira. Jer, opet imamo borbu sa Zapadom oko ulaska Kosova u Savet Evrope, oko Rezolucije o genocidu u Srebrenici, oko lošeg položaja Republike Srpske u BiH…”, ocenjuje Popov.

Sličnog je mišljenja i novinarka portala „European Western Balkans“ Sofija Popović. Ona smatra da iako na prvi pogled možda izgleda da su ovo “preteće poruke” upućene Evropskoj uniji i Zapadu, to nije tako.

Sofija Popović Foto:Privatna arhiva

“Upućene su domaćoj javnosti, biračkom telu Srpske napredne stranke i glasačima Milorada Dodika. Setimo se da je priča oko Svesrpskog sabora počela navodno zbog Rezolucije o genocidu u Srebrenici, ali zapravo u momentu kada je bila aktuelna priča o pristupanju Kosova Savetu Evrope. U tom trenutku vlasti u Beogradu su odlučile da fokus sa dijaloga s Prištinom i Ohridskog sporazuma prebace na Republiku Srpsku. Ono što smo videli u subotu jeste jeftin nacionalizam, bez suštine i poente. Iako postoji bojazan da bi to mogao značiti uvod u odvajanje Republike Srpske od BiH, ne vidim da se tako nešto može desiti. Ovo je samo bila zabava za široke narodne mase”, zaključuje Popović.

BONUS VIDEO: Pesma za komandanta Vučića  

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare