Vladimir Đukanović Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Istaknuti funkcioner Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović reagovao je na svom "X" nalogu na tekst portala Nova.rs "Đuka ima penthause u Beogradu i apartmane na Zlatiboru: Veliko otkriće BIRN-a o imovini poslanika SNS", rečima da nisu u pitanju penthausi kao i da je naslov "manipulatorski". Međutim, ako se analiziraju ranije izjave i tvrdnje poslanika naprednjaka, kao i način na koji "brani" ovu kupovinu, dolazimo do velikog broja nelogičnosti i minimum četiri laži.

Nakon što je portal Nova.rs preneo tekst BIRN-a o imovinskoj karti narodnog poslanika Srpske napredne stranke Vladimira Đukanovića usledila je i njegova reakcija.

„Da je sreće da su penthausi, ali nisu. No kako god. Ništa niste otkrili, jer sam odavno sve uredno prijavio i bilo je javno dostupno. Vi ste samo obični manipulatori sa naslovom, ali svakako hvala vam na reklami“, napisao je Đukanović na društvenoj mreži „X“.

schreenshot

Istina Nova. rs nije otkrila, otkrio je BIRN, kao i to da se radi o penthausima.

Šta je sve slagao Vladimir Đukanović?

Takođe, kolege iz BIRN-a su otkrile da je Đukanović slagao u više navrata. Prvi put kada je 2022. godine tvrdio da on živi u kući svojih roditelja i da mu je životni san da kupi stan.

„Molim [Nebojšu] Stefanovića da menjamo imovinu iste sekunde, je l’ može tako? Ja živim u stanu svojih roditelja, životni san mi je da kupim stan sebi“, pričao je narodni poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović na televiziji Pink, sredinom 2022. godine.

Da je već 2020. pazario tri stana posvedočio je sam Đukanović u izjavi za BIRN.

„Ja sam to tada pred koronu, bukvalno sam uhvatio onaj poslednji talas. Moja advokatska kancelarija je to kupila i sve je išlo preko kancelarijskog računa, sve je tako isplaćeno“, rekao je Đukanović.

Vladimir Đukanović Foto:A.K./ATAImages

Kada je reč o ceni kvadrata tih penthausa Đukanović je rekao da je platio 2.050 evra po kvadratnom metru.

Međutim, BIRN je kontaktirao Park Villa Residence i saznao da su svi stanovi rasprodati „pre godinu-dve“, kao i da je cena penthausa tada bila 3.300 evra po kvadratnom metru, plus porez na dodatu vrednost (PDV), kojeg plaća kupac. Te je Đukanović i u tom slučaju slagao.

Treći put je slagao u svojoj objavi na društvenoj mreži „X“ kada je napisao da su ovi podaci bili javno dostupni.

PROČITAJTE JOŠ:

Podaci o Đukanovićevoj imovini, stečenoj u poslednje dve godine, nisu bili javno dostupni na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije sve dok novinari BIRN-a nisu Agenciji uputili pitanja o imovini ovog poslanika.

Tri skupocena penthausa sa garažnim mestima u luksuznom naselju na Voždovcu nisu bila evidentirana u Đukanovićevoj imovinskoj karti u registru koji vodi Agencija za sprečavanje korupcije, kada je novinar BIRN-a 17. juna 2024. godine posetio sajt Agencije.

Tada, prema poslednjoj objavljenoj imovinskoj karti na sajtu Agencije iz septembra 2022, poslanik Đukanović je bio vlasnik samo stana od 35 kvadrata.

Prema podacima iz katastra, jedina nekretnina slične kvadrature jeste zajednički stan Đukanovića i njegove supruge od 33 kvadrata, koji se nalazi u Mionici.

Ovaj podatak implicira i to da Đukanovićeva tvrdnja da je na vreme prijavio svoju imovinu nije istinita i to je četvrta laž. Jer kako sam tvrdi, kupovina je izvršena 2020. godine odnosno dve godine ranije od prethodne javno dostupne imovinske karte.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare