Đorđe Stanković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kandidat za gradonačelnika koalicije "Biramo Niš" Đorđe Stanković izjavio je da opozicija zna da je pobedila na izborima u Nišu i da Srpska napredna stranka nema 30 mandata, koliko joj je potrebno da bi sa odbornikom Ruske partije formirala vlast.

On je kazao da je sinoć na 100 odsto obrađenih podataka bio rezultat sa kojim SNS ima 29 odbornika, a da je danas taj uzorak promenjen.

„Uneto je devet novih biračkih mesta i statistika automatski ne odgovara onome što je bilo juče“, kazao je Stanković.

Kazao da je „očigledno“ da je SNS spremna da u Nišu prevari građane.

„Mi ćemo se potruditi da pravnim sredstvima sve rešimo. Postoji koordinacija sve četiri opozicione liste i pravnim putem dobićemo pobedu“, istakao je on.

Nosilac liste „Ujedinjeni – Nada za Niš“ Miodrag Stanković rekao je da su izborni proces pratile brojne nepravilnosti, ali da je, kako je naveo, neverovatno da ta lista jutros do 10 ima 4,5 odsto oglasova i tri mandata, a nakon toga 0,7 odsto glasova manje i dva osvojena mandata.

Kazao je da je „devet džakova sa izbornim materijalima moralo da se proveri ponovo“, te da su „tada pronađene neke greške“.

„Još nemamo informaciju ni koje su to greške, čak se nije reklo ni članovima izbornih komisija. Svima je dozvoljeno da idu kući, a onda ih je sinoć sačekala obaveza da se te greške isprave“, kazao je Stanković.

Kazao je da će opozicija morati zajednički da istraži šta se zapravo dogodilo sa izbornim materijalom.

„Naš pravni tim će zajedno sa ostalim opozicionim grupacijama krenuti da istražuje to što je ostavilo crnu mrlju na ceo izborni proces, a direktno je oštetilo nas i to ne za malo već za 0,7 odsto“, izjavio je Stanković.

Prema podacima Gradske izborne komisije najviše glasova i odborničkih mesta na lokalnim izborima u Nišu osvojila je lista „Aleksandar Vučić – Niš sutra“, 44,31 odsto glasova i 30 mandata od 61 u gradskom parlamentu.

Grupa građana „Dr Dragan Milić“ osvojila je, prema podacima GIK-a, 24,49 odsto glasova, odnosno 16 odborničkih mandata, a koalicija „Biramo Niš“ 16,12 odsto glasova, ili 10 mandata.

Odbornike u Skupštini grada Niša imaće i pokret „Kreni – promeni“ pošto je njegova lista „I ja sam Niš“ osvojila 3,93 odsto glasova i dva mandata, koalicija „Ujedinjeni – Nada za Niš“ sa 3,88 odsto glasova imaće takođe dva mandata.

Ruska stranka će imati jednog odbornika, jer joj kao manjinskoj stranci ulazak u parlament obezbeđuje i osvojenih 1,1 odsto glasova.

Prvi na listi Ruske stranke Miodrag Perić potvrdio je danas da će podržati listu „Aleksandar Vučić – Niš sutra“ i dodao da su ga iz Srpske napredne stranke zvali da ih podrži, ali da mu nisu ništa nudili zauzvrat, niti je on zauzvrat nešto tražio.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare