Dragan Đilas i Aleksandar Vučić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas odgovorio je večeras predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na njegove optužbe da je "Đilasova stranka 2006. godine dala dozvolu kompaniji Rio Tinto za istraživanje i ekspolataciju litijuma", te je podsetio Vučića da su te godine vlast činile Demokratska stranka Srbije i G17 plus uz manjinsku podršku Socijalističke partije Srbije, a njegova tadašnja partija Demokratska stranka je bila u opoziciji.

„Istina je naše najjače oružje na koje prerušeni radikali na čelu sa Šešeljevim učenikom Aleksandrom Vučićem odgovaraju novim lažima. Neistina je da je stranka u kojoj sam bio 2006. izdala dozvolu Rio Tintu za istraživanje i eksploataciju, kako je to Vučić danas rekao, jer 2006. godine Demokratska stranka nije bila vlast nego opozicija… I to Vučić jako dobro zna, kao što zna da tada nikakva dozvola Rio Tintu za iskopavanje nije data jer da jeste, ne bi je sad ova vlast izdavala“, naveo je Đilas u pisanoj izjavi odgovarajući na današnje Vučićeve optužbe.

Dragan Đilas je dodao i da „Vučić zna da nije prva na listi opozicije u Loznici prodala bilo kakvo zemljište Rio Tintu, posebno ne za 717.000 evra kako je to danas isto rekao i slagao“.

„Zna Vučić i da kad gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić napadne ministra u Vladi Gorana Vesića to nikako ne može biti unutrašnje pitanje SNS-a nego javna stvar jer je rečeno javno, a ne na sastanku partijske organizacije. I zna da kada gradonačelnik Beograda kaže da ministar koristi pacovske metode, da plaća novinare, da ga podržava gej lobi, sa funkcije moraju da lete ili gradonačelnik ili ministar. Ili, što bi bilo najbolje, obojica“, izjavio je predsednik Stranke slobode i pravde.

Dragan Đilas je rekao i kako ga „istina obavezuje da kaže da su vesti koje je danas saopštio Aleksandar Vučić, da u Nišu počinje izgradnja fabrike tako velike kompanije kao što je Ariston, kao i da počinje proizvodnja električnih automobila u Kragujevcu, dobre za Srbiju“.

„Svojevremeno sam baš u Kragujevcu javno obećao da ću čestitati Aleksandru Vučiću ako nemačka kompanija ZF dođe u Srbiju, kako je najavljivao. Kad je ZF otvoro fabriku u Pančevu obećanje sam ispunio. Koliko je ta investicija bila važna za Srbiju pokazuje podatak da je u međuvremenu ZF postao jedan od pet najvećih izvoznika iz Srbije“, rekao je lider Stranke slobode i pravde.

„Nažalost mnogo je više loših nego dobrih vesti za Srbiju. Loše su da nam preti dužničko ropstvo, da smo po kupovnoj moći u Evropi bolji samo od Albanije, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, ali smo zato evropski lideri u korupciji i inflaciji. Loše je da mnogo bolje u Srbiji žive vlasnici SNS članskih karata sa Megatrend diplomama od lekara, nastavnika u osnovnoj i srednjoj školi, vaspitačica, od poštenih policajaca, profesionalnih sudija i tužilaca, od zaposlenih u javnim službama…. A sistem počiva upravo na njima, a ne na Grčićima, Hrkalovićkama, Vulinima, Šapićima i njima sličnima. Na ovima počiva vlast SNS-a, odnosno propast Srbije“, zaključio je Đilas.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije danas da je stranka Dragana Đilasa 2006. godine dala dozvolu za istraživanje i ekspolataciju litijuma, a da sada, kako je naveo, reaguje drugačije kad vidi da to može „da ga vrati u igru“.

Ovo je bila Vučićeva rekacija na raniju Đilasovu izjavu u kojoj je naveo da „litijum nije srpska nafta, niti to može biti“.

Đilas je tom prilikom rekao i da mu nije jasno „kakav mozak može da izgovori tako nešto“.

Inače, Vučić je u današnjem obraćanju rekao i da je „prvi na listi Đilasove stranke u Loznici za 717.000 evra prodao imovinu Rio Tintu, i sad se ‘drže pridike'“.

Najmoćniji član SNS se osvrnuo i na sukob svojim partijskih kolega Aleksandra Šapića i Gorana Vesića, navodeći da će se o tome govoriti na organima stranke.

***

BONUS VIDEO – Dnevnik u Gornjim Nedeljicama: Ima li života dok se čeka povratak Rio Tinta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare