Dragan Đilas gost u emisij Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Ivan Dinić/Nova

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je da litijum nije srpska nafta, niti to može biti.

On je u emisiji „Bez cenzure“ na zrenjaninskoj KTV, objasnio da mu nije jasno „kakav mozak može da izgovori tako nešto“, saopštila je danas SSP.

„Zemlje koje imaju naftu, vade je uglavnom u pustinjama ili kao Norvežani u moru, desetinama kilometara od obale. I države su uglavnom i vlasnici tog bogatstva, a ne neki Rio Tinto. A naftne kompanije koje se bave izvlačenjem nafte plaćaju ogroman porez. Recimo u Norveškoj, naftna kompanija plaća 72 odsto porez. A kod nas pet odsto. Zato, nemojte da pričate bajke“, poručio je Đilas.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodao je da minisitar finansija Siniša Mali ubeđuje građane da će zbog litijuma srpski BDP porasti 16 odsto.

„Tako su isto rekli da će 200.000 ljudi da radi u Beogradu na vodi pa nikad nije radilo više od 3.000, kao i da će zahvaljući tom projektu BDP Srbije da poraste 3-4 odsto, a nije porastao ništa” rekao je Đilas.

Predsednik SSP je istakao i da vlast samo proizvodi probleme, ne rešava ih, da se iz tih novih problema dolazi u situaciju da je politička kriza, kao i ekonomska, sve dublja, a to će na kraju dovesti do izbora i pre roka.

„Kada budemo došli do tih izbora onda ćemo govoriti o tome kako ćemo na njih izaći i pod kojim uslovima. I dalje mislim da je opozicija kad je jedinstvena mnogo jača nego kada pojedinačno nastupa. U ovom trenutku je saradnja opozicije moguća u borbi za izborne uslove, s tim što bi kolege zaista mogle da razmisle o tome da ne idu više na sastanke radne grupe Ane Brnabić“, ocenio je Đilas i zaključio:

“Dok lekari budu u poziciji da žive mnogo slabije od nekoga ko kupi diolomu Megatrenda i postane predsednik opštine kao što je na Zvezdari, dok Zoran Đorđević dobije da vodi Poštu jer je nosio majicu sa slikom Aleksandra i Andreja, dok takvi imaju hiljadu puta kvalitetniji život od profesora u osnovnoj i srednjoj školi, ne možemo napred. Sistem ne počiva na “Đorđeviću”, sistem počiva na nastavnicima, profesorima, vaspitačicama, na ljudima koji vode administraciju, na poštenim policajcima, pravim sudijama, pravim tužiocima, na kraju i na poštenim političarima. Kad to shvatimo onda će nam biti lakše da ovaj režim promenimo”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare