Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je za N1 da je odluka Marinike Tepić i Miroslava Aleksića da stupe u štrajk glađu "jako teška i njihova žrtva".

Kako je rekao, ogroman broj ljudi je došao ispred RIK, jer „ne prihvataju to što se desilo juče“.

Protest Srbija protiv nasilja ispred Republičke izborne komisije Foto:Vladislav Mitić/Nova.rs

„Pre svega u Beogradu, mada je takva situacija bila širom Srbije. U Beogradu je razlika što ste imali organizovano dovođenje glasača iz RS, ali i mnogo njih iz centralne Srbije. Mi smo to govorili, svi su mogli da vide listiće, prema izveštajima Crte, oni su direktno uticali na prekrajanje izborne volje Beograđana“, rekao je on.

To je, dodaje, sve dokumentovano.

„I vi ste snimali juče te događaje u Areni, videli ste da je ministar policije BiH glasao na lokalnim izborima u Beogradu, kako je ministar ako ima prebivalište u drugoj državi? Takvih je nažalost bilo desetine hiljada samo u Beogradu“, ističe.

Naglašava da zahtevaju poništenje izbora.

„Miroslav Aleksić i Marinika Tepić odlučili su da stupe večeras u štrajk glađu“, rekao je on kroz suze.

Istakao je da je to „jako teška odluka i njihova žrtva“.

„Očekujem da se bar malo razuma pojavi u ovoj zemlji, da dođemo do ponavljanja izbora u Beogradu, a pre toga naravno do promene izbornih uslova i pre svega da se birački spiskovi u celoj Srbiji i Beogradu srede. Ono što je sad urađeno u Beogradu biće urađeno i po svim ostalim velikim gradovima“, kaže on za N1.

Njihov stav je, dodaje, da se za to mora izboriti mirnim putem.

„Ali bes naroda je ogroman“, naglašava.

Na pitanje hoće li razgovarati ponovo sa predsednikom Srbije, kaže da „u ovom trenutku nema smisla razgovarati o tome“.

„Naši zahtevi su jasni, mislim da bi za smirivanje tenzija, ako neko želi da ih smiri, ako ne želi da ovo eskalira, trebalo ponoviti izbore u Beogradu“, kaže.

Dodaje da ga je Tepić obavestila o štrajku glađu.

„Vidite po meni da nisam baš presrećan zbog te odluke, to je ozbiljna žrtva, nadam se da će se sve ovo završiti pre nego što može da ima posledice po njih dvoje“, kaže on.

Sve događaje pratite u našem BLOGU.

BONUS VIDEO: Protest ispred RIK-a 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare