Aleksej Navaljni, Dragan Đilas Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV, A.H./ATAImages

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je danas saučešće porodici i saradnicima ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog i tom prilikom je istakao da je ruski režim "posle niza pokušaja ostvario svoju nameru i uklonio čoveka koji se čitavog života borio sa slobodu, pravdu i razvoj demokratske Rusije".

„Svi koji u Srbiji žive danas mogu da vide pravo lice ruskog režima. Mogu da vide i gde nas vode svi Vulini, Vučići i njima slični koji špijuniraju i srpsku i rusku opoziciju kada dođu u Beograd, koji primaju odlikovanja od ruskih obaveštajnih službi i javno im se zahvaljuju na lažnim obaveštenjima kako srpska opozicija sprema nerede i nasilje“, ocenio je Đilas u pisanoj izjavi.

On je istakao da jedno „smena ovakve vlasti i procesuiranje za sva nedela koja su načinili su garancija da Srbija u bližoj budućnosti neće izgledati onako kako Rusija izgleda danas“.

Đilas je podsetio da je Navaljni, kao najpoznatiji ruski opozicionar i nezaustavljivi borac protiv kriminala i korupcije čelnika ruskog režima i njihovih oligarha, preživeo dva pokušaja ubistva.

„Nakon poslednjeg i lečenja od trovanja u Berlinu, odlučio je 2021. da se vrati u Moskvu ne želeći da ga njegov narod smatra ‘izdajnikom’, kako je to režimska propaganda nametala. Putinov režim ga je odmah uhapsio i osudio na 9 godina zatvora, a potom na dodatnih 19 u još jednom novom procesu. U decembru 2023. mu se najpre izgubio trag tokom premeštaja u drugi zatvor, da bi se potom otkrilo da je transportovan u jedan od najozloglašenijih zatvora za najteže političke zatvorenike, u potpuno nehumanim uralskim uslovima na arktičkoj granici, izložen posebnom psihičkom mučenju“, podsetio je Đilas.

Podsetimo, kako je ranije saopšteno, Aleksej Navaljni preminuo je u zatvorskoj koloniji u autonomnom okrugu Jamalo-Nenecki u 48. godini, gde služio je kaznu od 30 godina zatvora u Rusiji.

Kaznena kolonija IK-3, smeštena u selu Harp nalazi se u Arktičkom krugu oko 1.900 kilometara severoistočno od Moskve i smatra se jednim od najgorih zatvora u Rusiji.

Navaljni je dugo bio trn u oku predsednika Vladimira Putina, razotkrivajući korupciju na visokim mestima i vodeći kampanju protiv vladajuće partije Jedinstvena Rusija.

Kancelarija UN za ljudska prava pozvala je ranije danas vlasti Rusije da obezbede sprovođenje verodostojne istrage smrti opozicionog lidera Alekseja Navaljnog u zatvoru.

Portparolka kancelarije Liz Trosel je rekla da se, ako neko umre u državnom zatvoru, pretpostavlja da je država odgovorna.

„Ta odgovornost se može pobiti samo kroz nepristrasnu, temeljnu i transparentnu istragu koju sprovodi nezavisno telo. Pozivamo ruske vlasti da obezbede sprovođenje takve verodostojne istrage“, kazala je ona.

***

BONUS VIDEO – Vučić se nije pridružio aplauzu supruzi Alekseja Navaljnog

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar