Foto: CRTA

Završnica kampanje za beogradske izbore protiče u znaku hroničnih izbornih problema - zamagljivanja granice između države i stranke, intenzivnijih pritisaka na birače i beskrupuloznijih manipulacija ranjivim grupama stanovništva, kao i zloupotreba javnih resursa za potrebe partijske promocije – zaključuje se u Drugom preseku dugoročnog posmatranja izbora, koji je Posmatračka misija Crte danas predstavila javnosti. 

Dugoročni posmatrači su zabeležili slučajeve koji govore o gaženju novih crvenih linija u borbi za političke poene, između ostalog i zloupotrebom dece iz vrtića, koja su umesto na dečju predstavu, odvedena na skup koji je prerastao u događaj u službi predizborne kampanje. Prikupljene su i informacije koje ukazuju na nedozvoljene uticaje koji su ciljano vršeni na socijalno ugrožene i na građane koji imaju neizmerena dugovanja prema javno-komunalnim preduzećima.

PROČITAJTE JOŠ...

“Nema poboljšanja u odnosu na uslove i postupanja aktera kampanje i državnih institucija u odnosu na decembar”, rekao je Raša Nedeljkov, šef Posmatračke misije Crte. “Dijalog o unapređenju kvaliteta izbora i primeni preporuka ODIHR prekinut je pre nego što je doveo do značajnijih rezultata.”

U glavnom gradu je u drugoj polovini kampanje podignut intenzitet predizbornih aktivnosti, ali su lokalne teme ostale u senci velikih nacionalnih pitanja, pa i poruka kao što je “Mi nismo genocidan narod”.

“Kampanja odaje utisak nacionalnih ili predsedničkih izbora, a ne trke za mandate gradskih odbornika”, zaključila je Tamara Branković, zamenica šefa Crtine misije. “Takav sadržaj i ton kampanje nametnula je vlast, doprinoseći daljem brisanju granice između države i stranke.”

Do 27. maja posmatrači su zabeležili više od 700 pojavljivanja visokih državnih funkcionera u stranačkim aktivnostima, kao i 94 slučajeva zloupotrebe javnih resursa, od korišćenja vozila i prostorija javnih institucija za potrebe stranke, do upotrebe obeležja javnih institucija u promotivnim spotovima.

“Tokom celog predizbornog perioda, a mahom u toku poslednje dve nedelje, podneli smo 46 prijava nadzornim i regulatornim telima”, kazao je Pavle Dimitrijević, šef Pravnog tima Crte. “Reagovanja tih institucija kreću se u rasponu od nikakvog, kao u slučaju REM-a, do sporijeg i još proređenijeg nego ranije, u slučaju Agencije za sprečavanje korupcije”.

I dalje je prisutna opravdana zabrinutost dela javnosti u odnosu na stanje u biračkom spisku, budući da nadležne institucije nisu ponudile jasne dokaze o tačnosti evidencije birača, kao što su i sve nezakonite manipulacije biračkim spiskom iz prethodnih izbora ostale zaštićene praksom nekažnjivosti.

Uprkos ograničenoj mogućnosti provere koju je imala, Crta je utvrdila da nije dosledno spovedena odredba po kojoj će birači koji su posle 3. jula prošle godine menjali prebavilište između jedinica lokalne samouprave, na izborima 2. juna moći da glasaju samo u ranijoj opštini ili gradu prebivališta.

Nastavio se trend ekstremne nejednakosti u medijskom tretmanu. Monitoring medija pokazuje da je vladajuća većina dobila 93 odsto vremena u programima emitera s nacionalnom pokrivenošću.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare