Foto:EPA-EFE/PETER DEJONG

Zdravstveno stanje bivšeg komandanta Vojske RS Ratka Mladića, progresivno se pogoršava u poslednjih mesec dana, a porodica nema uvid u medicinsku dokumentaciju, iako sve ukazuje na to da bi Mladić trebalo da bude prebačen u bolnicu, rekao je za Nova.rs njegov sin Darko Mladić.

Prema rečima Darka Mladića, njegov otac se nalazi u „crvenoj zoni“ što praktično znači da jeste životno ugrožen, pošto mu krvna slika slabi iz nedelje u nedelju, ali se ne nalazi u kritičnom stanju. Mladić je pre dva meseca bio podvrgnut operaciji debelog creva, a porodica veruje da sada ima unutrašnje krvarenje.

„Slab je fizički, u operaciju su ga uveli sa hemoglobinom 6,5, sada je 4,4, a granica za anemiju je 8“, rekao je Darko Mladić za Nova.rs i dodao:

„Tražili smo da otac bude prebačen u bolnicu, a oni ga ne puštaju. Uradili smo sve što smo mogli.“

Darko Mladić je rekao da je njegovom ocu u periodu neposredno posle operacije bilo dobro, a da mu se stanje pogoršava poslednjih mesec dana. Transufuzija može biti od pomoći trenutno, smatra Darko Mladić, ali je neophodno utvrditi zbog čega Mladić gubi krv.

Umesto toga, Hag ignoriše loše zdravstveno stanje Ratka Mladića, kaže njegov sin za Nova.rs.

Darko Mladić Foto: Medija centar Beograd

Darko Mladić je istakao i da su saveti bezbednosti Rusije i Srbije zaključili da bi Mladić trebalo da bude prebačen u bolnicu.

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović nedavno je na sednici Saveta bezbednosti UN rekao da je tribunal u Hagu doživotne kazne zatvora izricao suprotno svom statutu i ukazao da se od porodice Ratka Mladića kriju službeni izveštaji o njegovom zdravstvenom stanju. Podsećajući da je Mladić bio podvrgnut operaciji u uslovima pandemije i pored preporuke holandskih vlasti da se ne vrše medicinski zahvati koji nisu hitni, Backović je naveo da se ne poštuje odluka žalbenog veća da se informacije o zdravstvenom stanju Mladića dostavljaju njegovom medicinskom timu jednom nedeljno i da za takvo ponašanje nema nikakvih sankcija.

Osuđen za ratne zločine

Haški tribunal izrekao je prvostepenu presudu generalu i ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću 2017. godine i osudio ga na doživotnu kaznu zatvora. Mladić je osuđen po 10 od 11 tačaka optužnice. On je oslobođen optužbi za genocid u šest opština (Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča tokom rata u BiH), ali je osuđen za genocid u Srebrenici, progon, istrebljenje, zločin protiv čovečnosti, ubistvo, nehumano delo prisilnog premeštanja, deportaciju, terorisanje i protivpravne napade na civile, uzimanje talaca.

Odlaganje suđenja

Predsednik Međunarodnog suda u Hagu Karmel Ađijus, juče je pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku najavio da će procesi optuženima za zločine u bivšoj Jugoslaviji biti okončani u prvom delu 2021. godine, uključujući Mladića. Podnoseći polugodišnji izveštaj o radu sudskog mehanizma u Hagu, pravnog naslednika Haškog tribunala, sudija Ađijus istakao je da je do odlaganja došlo zbog pandemije koronavirusa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare