Prvi potpredsednik Vlade i ministar spolјnih poslova Ivica Dačić sastao se sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficom UNMIK Karolinom Zijade Foto:TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je danas u Beogradu izneo zabrinutost šefici Misije UN na Kosovu (UNMIK) Karolin Zijade (Caroline Ziadeh) zbog nedavnih jednostranih poteza Prištine i bezbednosne i političke situacije na Kosovu - saopštilo je njegovo ministarstvo.

Na sastanku povodom redovne sednice Saveta bezbednosti UN o radu UNMIK-a, najavljene za 22. april, Dačić koji je i prvi potpredsednik odlazeće Vlade, rekao je ;da se Srbija zalaže za smanjenje napetosti, očuvanje mira i poštovanje ranije postignutih dogovora u dijalogu sa Prištinom, navodi se u saopštenju.

Ukazao je da Priština još nije primenila dogovor postignut u Briselu 2013. godine uz posredovanje EU, koji predviđa uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Dačić i Zijade su, kako se navodi, „razgovarali o situaciji na Kosovu i Metohiji i atmosferi pojačanih tenzija koje Priština kontinuirano stvara sa ciljem daljeg proterivanja srpskog stanovništva“.

UNMIK: Zijade ukazala Dačiću i Petkoviću na značaj vraćanja konstruktivnom dijalogu

– Šefica Misije UN na Kosovu (UNMIK) Karolin Zijade (Caroline Ziadeh) ukazala je danas u Beogradu zvaničnicima Srbije na značaj vraćanja konstruktivnom dijalogu sa Prištinom uz posredovanje EU.

Zijade, specijalna predstavnica generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, rekla je prvom potpredsedniku odlazeće Vlade i ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću da su „potrebni kompromis i saradnja za dobrobit svih“, objavio je UNMIK.

Na sastanku sa direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem, Zijade je rekla da je „od suštinskog značaja prevazilaženje problema na terenu, sa kojima se stanovništvo suočava“.

Zijade je sa Dačićem i Petkovićem razgovarala o više aktuelnih pitanja i o sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj će 22. aprila biti razmatran novi šestomesečni izveštaj Gutereša o radu UNMIK-a, navodi se.

Na sastancima je bilo reči o naporima koji se preduzimaju radi rešavanja pitanja upotrebe dinara u oblastima sa srpskom većinom na Kosovu, izgledima za nove lokalne izbore u opštinama na severu Kosova i neophodnim koracima ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Zijade je sa Dačićem i Petkovićem razgovarala i o nizu pitanja vezanih za učvršćivanje regionalnog mira i stabilnosti, navodi UNMIK.

Ona se u Beogradu sastala i sa predstavnicima diplomatskog kora, koje je informisala o radu UNMIK-a na izgradnji poverenja na Kosovu i o budućim planovima u toj oblasti, dodaje se.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar