Vanredna sednica o litijumu koju su opozicioni poslanici tražili pre tri nedelje je, na kraju, zakazana za sledeći ponedeljak. Tada će se raspravljati o izmenama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, a tim povodom poslanik Srđan Milivojević rekao je za Novu kako će poslanica Danijela Nestorovića na toj sednici moći da uđe u raspravu sa vlasti kada god bude htela, što je upravo ono zbog čega se vlast "sekira, i beži od te sednice".

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić sazvala je prvu sednicu drugog redovnog zasedanja Skupštine na čijem će dnevnom redu biti samo jedna tačka – izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Inače, ova sednica je dugo očekivana – preciznije, prvobitno je bila zakazana za ponedeljak, 30. septembra u 14 časova, ali je Brnabić svega pola sata pre početka rekla da ona neće biti održana, jer je vanredno zasedanje na kome je razmatran rebalans budžeta moralo da bude završeno u toku tog dana. Zbog toga je iste večeri održan i protest ekoloških organizacija ispred parlamenta.

PROČITAJTE JOŠ....

Na temu zasedanja koji je tražila opozicija, Brnabić je na TV Pink izjavila da je predlog opozicije o litijumu neustavan i štetan po Srbiju, te da bi usvajanje takvog zakona bilo „devastirajuće“ i da bi loše uticalo na privredu.

„Zabrana geoloških istraživanja znači zaustavljanje svih projekata u Srbiji, vi danas ne možete put da izgradite bez geoloških istraživanja. To bi značilo potpuno odsustvo bilo kakve izvesnosti za domaće i strane investitore“, rekla je predsednica Skupštine Ana Brnabić.

Šta se tačno traži i kako će izgledati sednica o rudarenju litijuma?

Čini se kao da nikako da se formalna rasprava o rudniku litijuma pokrene, iako je zahtev za to poslat pre gotovo tri nedelje.

Na pitanje za Nova.rs da li su narodni poslanici iz opozicije izmenili neke zahteve po pitanju rudarenja litijuma u Srbiji, poslanik iz Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da se „ništa ne menja, predlog zakona je stavljen u skupštinsku proceduru i nije povučen“.

Stoga je, dodaje on, obaveza Narodne Skupštine i njene predsednice da na sednici o litijumu u ponedeljak tu tačku stavi na dnevni red.

Srđan Milivojević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Imamo sve ono što želimo da iskoristimo u raspravi – poslovničke mogućnosti, ovlašćenog predlagače, vreme, poslaničke grupe za diskusiju i, naravno, naše argumente kojima hoćemo da obrazložimo naše predloge. Naš zahtev je vrlo sažet i razumljiv ljudima – zabrana iskopavanja i istraživanja rude litijuma i bora na teritoriji Republike Srbije. To znači trajna zabrana iskopavanja litijuma i bora bez obzira na to ko je na vlasti“, rekao je Srđan Milivojević.

„Demistifikovaćemo tu laž da je kompanija Rio Tinto došla na poziv DS“

Dalje, za naš portal objasnio je kako će tačno izgledati rasprava.

„Naš predlagač je poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović, što znači da će ona na sednici imati vreme da obrazloži zakon i da se javi  i ući u raspravu kada god hoće. Sa druge strane, ostale poslaničke grupe imaju svoje predviđeno vreme za diskusiju, a to ima i Srpska napredna stranka. Ono što se po poslovniku predviđa jesu dva sata za diskusiju, dok DS ima devet minuta – znači, koristimo svoje vremena na zasedanju. To je vrlo važno zato što SNS uporno pokušava da dovede u Narodnu skupštinu ili predsednika Aleksandra Vučića kao zainteresovanu stranu Rio Tinto grupacije, ili želi da nekog iz Vlade postavi da se javi za reč kada god zatraži“, kazao je Milivojević.

Podsetimo, praktično odmah nakon što je zahtev predat, oglasila se predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić i dala predlog da sednici prisustvuje i predsednik Aleksandar Vučić. Dodala je da jedva čeka tu sednicu kako bi se videlo „ko je za šta odgovoran što se tiče ovog projekta u poslednje 23 godine“, kao i da je aktuelna opozicija u vreme dok je bila na vlasti „dovela Rio Tinto“ u Srbiju 2001. godine.

Ipak, poslanik Srđan Milivojević rekao je za Novu da će Nestorović moći da „iznese raspravu“.

Srđan Milivojević Foto:FoNet/Aleksandar Mijailović

„Međutim, ne postoji niti ustavna niti zakonska mogućnost da se dogodi da se postavi neko iz vlasti za reč kada god zatraži. To je ono što njih sekira, i zbog čega oni beže od te sednice Skupštine. Mi verujemo da Danijela Nestorović može da iznese tu raspravu na takav način. Svakako, spremamo za tu diskusiju, i imamo vreme tokom kojeg ćemo izneti argumente za koje smatramo da su vrlo važni. Demistifikovaćemo tu laž da je kompanija Rio Tinto došla u Srbiju na poziv DS, to je budalaština – mi smo zatekli tu kompaniju na terenu Jadra sa eksperimentalnim i probnim dozvolama, samo što nisu bile pod imenima Rio Tinto i Rio Sava, već su bile u pitanju ćerke firme“, dodao je.

Kako kaže za Nova.rs, opozicija je podnela ovaj zahtev zato što je u pitanju „nepodeljen stav javnosti da ta zabrana bude trajnog karaktera“.

Nestorović: Nemojte da se igramo ubeđivanja

Sa druge strane, poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović nedavno na Euronjuz televiziji izjavila da je zaštita životne sredine zapravo ono što je cilj predloga zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora.

„Ovaj zakon koji se odnosi na geološka i rudarska istraživanja je zapravo prvobitno namenjen zaštiti životne sredine. Niko iz opozicije, bez obzira što nam se to stalno spočitava, kako smo mi protivnici napretka Srbije, nije lud da se protivi napretku, ali ukoliko imate takvu situaciju kakva je trenutna, a to je da institucije sistema ne rade svoj posao, da mi nemamo pravni sistem, da vladavina prava ne postoji, onda ja zaista ne mogu da verujem da bi neko ovde pružio bilo kakve garancije da će ovaj projekat zaista biti ispravan, odnosno da će neko garantovati ovde zaštitu životne sredine“, rekla je Nestorović.

Danijela Nestorović, Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Dodala je da se predlog zakona u stvari odnosi na zaustavljanje tog projekta koji je, prema njenom mišljenju, problematičan na nekoliko nivoa „ne samo zbog kompanije koja je ozloglašena, već i zbog načina na koji se sve ovo radi“.

Podsetimo, odlaganje rasprave u Skupštini o eksploataciji litijuma otvorilo je niz pitanja o tome da li će se zapravo doneti neko rešenje o temi koja već mesecima predstavlja jednu od gorućih u našoj državi.

Nakon podnetog zahteva, Brnabić je ponudila da na tom zasedanju prisustvuje i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tim povodom, poslanica Danijela Nestorović rekla je nedavno za Nova.rs da to ne bi bio prvi put da predsednik prisustvuje sednicama, ali da ne vidi razlog tome.

Nestorović je za Nova.rs rekla da bi prisustvo šefa države na sednici bilo „kršenje ustavnih ovlašćenja“.

„To je sednica u kojoj zakonodavno telo rešava pitanje u interesu svih građana. On je predsednik države koji ima protokolarna ovlašćenja, tako da svakako ne vidim razlog da bude tu prisutan“, kazala je ona i dodala da, međutim, ukoliko je to njihova želja, oni će je svakako ispuniti.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare